Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Josep Maria Folch i Torres. Plaça de

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Josep Maria Folch i Torres. Plaça de
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Aquesta intervenció es va veure motivada per les obres de reurbanització de la plaça, que van comportar la realització d’un rebaix general i l’obertura d’un total d’11 rases. Els treballs realitzats van permetre documentar part de les dependències de la presó de dones, coneguda popularment com a Presó d’Amàlia, en funcionament entre els anys 1835 i 1936 (quan fou enderrocada).
El rebaix general, identificat com a Sector 1000, estava motivat per la construcció d’una pista de bàsquet i d’una zona de jardí (845 m2). En el transcurs d’aquests treballs es va documentar part del Pati dels Nens i Pati de les Dones (Quarteró nº 104 de Garriga i Roca). Aquestes estructures estaven cobertes per un potent estrat de runa producte de l’enderroc de la presó a l’any 1936.
El Pati dels Nens presentava diversos tipus de paviments que reflectien el pas del temps (el paviment originari compost per pedres rectangulars amb mesures que oscil·laven entre els 30 x 20 i els 15 x 20 cm, cobert en alguns punts per un paviment de fet de maons de 30X15 cm i que alhora estava cobert per un paviment de morter gris que presentava unes incisions que imitaven un paviment de pedres de 60x100 cm), així com també es va poder localitzar en el seu interior part de la comuna i les restes d’una estructura de planta rectangular feta de maons lligats amb morter i que podria correspondre als basaments d’una mena de porxo.
Pel que respecta al Pati de les Dones presentava un paviment original compost per pedres rectangulars amb mesures que oscil·laven entre els 30 x 20 i els 15 x 20 cm i que estava cobert per un segon paviment de morter de color gris. En l’interior del pati es van localitzar les tapes de tres registres de planta quadrada de 50x50 cm, així com també una banqueta adossada a un dels murs i una pica de pedra sobre un basament d’obra.
En l’obertura de les rases de serveis que es van obrir a tocar del carrer Lleialtat es van poder documentar també part d’altres espais de la presó, com una part del Cos de Guàrdia amb un paviment de rajoles de 25x25 i 15x30 cm i una part de la Cuadra per als homes amb restes d’un paviment de rajoles de 25x25. Així com també es va poder posar al descobert un tram de 16,50 metres del mur de façana de la presó del carrer Lleialtat.
Finalment, en les rases de serveis obertes a tocar del carrer Reina Amàlia es van poder documentar estructures pertanyents a diverses fonamentacions, entre les quals cal destacar, un tram de la fonamentació del mur que separava el Magatzem de les Quadres per als Homes, un petit tram de la fonamentació del mur de façana de la presó que separava el Pati de la presó del Pati de Resguard, un tram de la fonamentació del mur que separava el Pati de Resguard del Pati número 3, les restes de la fonamentació possiblement d’un dipòsit i per últim la fonamentació d’un dels murs que separava el Pati nº 3 de les Cuadres del pati nº 3.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 7/10/1838

    Fragment del diari “El Guardia nacional (Barcelona)

    Es cita el trasllat dels presos.<br />http://hemerotecadigital.bne.es


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Edifici administratiu / Presó

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
10/02/2017 al 31/05/2017
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Conxita Ferrer Alvarez (Món Iber Rocs S.L.)
Motivació:
Reurbanització de la plaça de Josep Maria Folch i Torres
Promotor/propietari:
Barcelona Infraestructures Municipals S.A.

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • GARRIGA I ROCA, M., 1862. Quarterons de la ciutat de Barcelona. Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona