Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Amb motiu de les obres de remodelació del mercat i re-urbanització de l’entorn, les quals comportaven rebaixos a la zona de l’edifici ja enderrocat del mercat, per construir-ne el nou soterrani, amb el corresponent control arqueològic i resultats positius ha permès documentar tant elements de l’edifici actual com dels edificis predecessors.
Els treballs arqueològics es van desenvolupar entre els anys 2019 i 2021, en diverses fases, amb la documentació d’un accés ja conegut al refugi antiaeri de la Guerra Civil i els rebaixos a la zona del mercat sota la direcció d’Òscar Varas l’any 2019, el control dels quals va ser continuat l’any 2020 per Elisenda Gimeno, incloent també els de l’edifici polivalent i, finalment, l’any 2021, es va dur a terme una tercera fase en relació a la documentació d’un accés del refugi antiaeri localitzat prèviament, a càrrec de Mireia Crespo.
El sector 1 correspon a l’edifici polivalent que també s’ha remodelat per acollir activitats
relacionades amb el nou mercat situat al número 9 de la mateixa plaça del Mercadal. Al
mateix temps, aquest s’ha subdividit en dos àmbits.
• El sector 2, correspon al número 41 de la plaça, és a dir, al propi solar on es situava el
mercat i on es situarà el nou.
• Refugi antiaeri núm. 0439. Treballs a dos trams (est i oest) d’un refugi del que es tenia
constància documental i oral a la zona del mercat. Es van localitzar dos dels seus accessos, enumerats 1 i 2 per la documentació existent.
La realització d’aquestes tasques va permetre la identificació de diversos elements corresponents a diferents fases ocupacionals dins 3 sectors diferenciats:
SECTOR 1
Fase 1. Anterior a mitjans segle XIX.
A partir dels treballs realitzats i les dades estratigràfiques conegudes, tant sols podem ubicar en aquest moment el nivell UE 4, possiblement relacionat amb els antics camps de conreu, a sobre del qual es duen a terme totes les construccions posteriors.
Fase 2. 1851-1866.
En el Sector 1, s’ha pogut identificar les restes d’estructures prèvies a l’edifici actual, com són els murs UE 35 i 32, els dipòsits UE 37 i 39 i les restes de les preparacions d’unes pavimentacions amb morter de calç, UE 34 i 43, que podrien haver format part de les construccions originals entorn a la nova urbanització.
Fase 3. A partir de 1866.
A partir de la documentació existent, es sap que l’edifici actual es bastí l’any 1866. Els treballs de control arqueològic han permès documentar quasi totalment la seva xarxa de recollida d’aigües (pluvials i brutes), que anava a desguassar cap a la zona de la plaça del Mercadal i que sembla haver estat en funcionament fins poc abans de la reforma del present projecte.
SECTOR 2
Al Sector 2 totes les estructures afectades pel rebaix del solar estan relacionades amb aquest mercat (Segona meitat segle XIX – segle XX). Per un costat s’ha documentat el mur perimetral del mercat (UE 104).
Al centre de la plaça també s’ha pogut donar constància d’una fonamentació / fossa sèptica (UE 107) d’una caseta construïda a finals del segle XIX o principis del segle XX utilitzada com a lavabos del mercat.
Per últim també s’ha identificat una nevera subterrània, possiblement on es faria servir el glaç.
Tenia planta rectangular amb una capa de suro que serveix per aïllar tèrmicament els productes.
Refugi de la guerra civil número 0439
This intervention has no documents attached
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4466
+ 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.