Situació geogràfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Adreces:
- Rambla del Raval 1-53
- Vázquez Montalbán. Plaça de.
- Carrer de Sant Josep Oriol 1-19
- Plaça de Salvador Seguí 1-17
- Carrer d' Espalter 2-10
- Carrer d'en Robador 45-55
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000
Descripció, imatges i notes històriques
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
Amb motiu de les obres de reurbanització de la Rambla del Raval i àrees adjacents s’ha portat a terme el seguiment de 14 rases i del rebaix de terra de les àrees on es localitzaran els parterres.
Els resultats mostren diversos paviments, elements de recollida d’aigües (pous o dipòsits) i un seguit de fonamentacions que es corresponen amb els murs de façana i les parets mitgeres del conjunt d’edificis enderrocats a finals del segle XX per crear la Rambla del Raval; una important reforma urbanística que va fer desaparèixer completament les cinc illes de cases entre els desapareguts carrers de Sant Jeroni i de la Cadena. Aquestes edificacions formaven part de l’estructura urbana sorgida arran de la urbanització intensiva d’aquesta zona a partir dels segles XVIII i XIX, en una àrea fins aleshores destinada a tasques de caràcter agrícola.
Durant la intervenció també es va localitzar, al tram central de la Rambla del Raval, les restes d’una possible sínia d’època moderna, de característiques similars a les localitzades en les excavacions a l’Illa Robador (http://cartaarqueologica.bcn.cat/19) i al solar que ocupa actualment la Filmoteca de Catalunya (http://cartaarqueologica.bcn.cat/2900) , que mostren la utilització d’aquesta àrea com a zona agrícola abans de la seva urbanització als segles XVIII i XIX.
La sínia presenta un espai interior de planta rectangular (2,70 m de longitud per 1,20 m d’amplada) i està construïda amb pedres escairades i lligades amb morter de calç. Les parets interiors estan recobertes per gruixudes capes de concrecions calcàries produïdes pel pas constant de l’aigua. En el moment en què es degué amortitzar aquesta estructura hidràulica i s’urbanitza l’espai, es construeix posteriorment al seu interior un pou o dipòsit d’estructura quadrangular, fet de maons lligats amb morter de calç i amortitzat amb materials ceràmics dels segles XVIII –XIX.
cronologia i tipologia de les troballes
Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Sínia
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Informació tècnica i legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Conservació
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
- Data aprovació:
- Protecció Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- Del 12 d'abril al 20 d'agost de 2019
- Tipus:
- Seguiment
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Laura Fernández Macías, Actium, sl
- Motivació:
- Obres de reurbanització
- Promotor/propietari:
- BIMSA
Documentació
Bibliografia:
- NEBOT PICH, N.; PIERA SANCERNI, J., 2020. "Carrer d'en Robador, 43" Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2018. Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona, pp. 199-200.
- PIERA, J.; BORDAS, A.; MORENO, I. , 2007. “Intervenció a l’Illa Robador de Barcelona 2004-2005”, III Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Sabadell, 2006), Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM), pp. 393-403.
- PIERA, J.; NEBOT, N., 2020. "Carrer d'en Robador, 43". Anuari d'Arqueologia 2018. Servei d'Arqueologia de Barcelona. ICUB. Ajuntament de Barcelona, pp. 99-100.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4434