Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica ha consistit en una prospecció geofísica i en l’obertura de diverses rases i sondejos per tal de conèixer, abans de les obres de reforma projectades, les característiques del subsòl. Aquesta intervenció ha permès documentar restes constructives de la fàbrica Puigmartí o Vapor Nou que, segons la documentació històrica conservada, es construeix en aquest indret al voltant de l’any 1839. S’han documentat trams dels murs de façana, que es van construir amb blocs de pedres sense escairar i maons lligats amb morter de calç, amb un acabat o revestiment exterior també de morter. Els trams documentats a la intervenció, presenten un mòdul repetitiu d’obertures de planta trapezoïdal que corresponen als finestrals que facilitaven l’entrada de llum natural a l’interior de la nau. El procés d’excavació també ha permès identificar una estructura que pertanyia a la xarxa hidràulica o de sanejament de l’edifici. Es tracta d’una canalització de rajol a cel obert que recorria el perímetre exterior de la nau, com a mínim els costes més llargs, i que tindria la funció de recollir les aigües pluvials o residuals procedents de les canalitzacions que es trobaven encastades en els murs de façana. A l'àrea compresa entre el mur de façana septentrional de la nau principal de la fàbrica i la Travessera de Gràcia, s’han pogut identificar un conjunt de murs i paviments de rajoles (rectangulars i quadrades) que correspondrien a volums o edificis annexos.
D’altra banda, també s’han enregistrat algunes dades d’una fase anterior a la seva construcció, datada als segles XVII-XVIII, encara que aquestes han estat molt minses. Les restes atribuïbles a aquest període corresponen a un conjunt de retalls interpretats com a rases agrícoles, . que es concentren al sector nord-est del solar i presenten una orientació, nord-est/sud-oest, i presenten, a grans trets, una planta rectangular de 0,40 metres d’amplada.
A més, les dades aportades per les prospeccions geofísiques han permès detectar un grup d'anomalies a la meitat nord del solar, a profunditats d'entre 5 m i 8 m. Aquest grup d'anomalies podria correspondre a un dipòsit geològic o bé també es podrien interpretar com la galeria d’un refugi antiaeri, atesa la profunditat i dimensions de les anomalies detectades. Tenint en compte la seva fondària, i per no afectar l’estabilitat de l’estructura metàl·lica del mercat, no ha estat possible localitzar i determinar la causa de l’anomalia.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1892
Inauguració del Mercat de l'Abaceria Central
Els hereus de l'industrial Francesc Puigmartí i Caparà van impulsar la seva construcció als terrenys on hi havia la fàbrica de la seva propietat, El Vapor Nou, una de les més importants de l’època, dedicada a la indústria del cotó i que va patir un gravíssim incendi l'any 1876.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4395
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona