Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Mercat de l'Abaceria

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Gràcia
Adreces:
Travessera de Gràcia 186
Carrer de Torrijos 1b
Carrer de la Mare de Déu dels Desemparats 12
Carrer de Puigmartí 13-17
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Mercat de l'Abaceria

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica ha consistit en una prospecció geofísica i en l’obertura de diverses rases i sondejos per tal de conèixer, abans de les obres de reforma projectades, les característiques del subsòl. Aquesta intervenció ha permès documentar restes constructives de la fàbrica Puigmartí o Vapor Nou que, segons la documentació històrica conservada, es construeix en aquest indret al voltant de l’any 1839. S’han documentat trams dels murs de façana, que es van construir amb blocs de pedres sense escairar i maons lligats amb morter de calç, amb un acabat o revestiment exterior també de morter. Els trams documentats a la intervenció, presenten un mòdul repetitiu d’obertures de planta trapezoïdal que corresponen als finestrals que facilitaven l’entrada de llum natural a l’interior de la nau. El procés d’excavació també ha permès identificar una estructura que pertanyia a la xarxa hidràulica o de sanejament de l’edifici. Es tracta d’una canalització de rajol a cel obert que recorria el perímetre exterior de la nau, com a mínim els costes més llargs, i que tindria la funció de recollir les aigües pluvials o residuals procedents de les canalitzacions que es trobaven encastades en els murs de façana. A l'àrea compresa entre el mur de façana septentrional de la nau principal de la fàbrica i la Travessera de Gràcia, s’han pogut identificar un conjunt de murs i paviments de rajoles (rectangulars i quadrades) que correspondrien a volums o edificis annexos.
D’altra banda, també s’han enregistrat algunes dades d’una fase anterior a la seva construcció, datada als segles XVII-XVIII, encara que aquestes han estat molt minses. Les restes atribuïbles a aquest període corresponen a un conjunt de retalls interpretats com a rases agrícoles, . que es concentren al sector nord-est del solar i presenten una orientació, nord-est/sud-oest, i presenten, a grans trets, una planta rectangular de 0,40 metres d’amplada.
A més, les dades aportades per les prospeccions geofísiques han permès detectar un grup d'anomalies a la meitat nord del solar, a profunditats d'entre 5 m i 8 m. Aquest grup d'anomalies podria correspondre a un dipòsit geològic o bé també es podrien interpretar com la galeria d’un refugi antiaeri, atesa la profunditat i dimensions de les anomalies detectades. Tenint en compte la seva fondària, i per no afectar l’estabilitat de l’estructura metàl·lica del mercat, no ha estat possible localitzar i determinar la causa de l’anomalia.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1892

    Inauguració del Mercat de l'Abaceria Central

    Els hereus de l'industrial Francesc Puigmartí i Caparà van impulsar la seva construcció als terrenys on hi havia la fàbrica de la seva propietat, El Vapor Nou, una de les més importants de l’època, dedicada a la indústria del cotó i que va patir un gravíssim incendi l'any 1876.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Altres

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Fàbrica

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 14 de setembre al 22 d'octubre del 2021
Tipus:
Prospecció
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Emiliano Hinojo García. Global Geomática.
Motivació:
Projecte de reforma del mercat
Promotor/propietari:
Institut Municipal de Mercats de Barcelona
Data:
Del 30 de maig al 3 de juny de 2022
Tipus:
Mostreig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Pere Lluís Artigues Conesa, Global Geomática, sl.
Motivació:
Reforma del mercat
Promotor/propietari:
Institut Municiapl de Mercats de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • GRAUS, R., 2020. “Arquitectes, enginyers i empreses en la construcció amb ferro de la xarxa de mercats de Barcelona (1848-1916)”. Butlletí d’Arqueologia Industrial i de Museus de la Ciència i Tècnica, núm. 83, p. 3-9.
  • LACUESTA, R., 2017. “Arquitectura industrial catalana en el darrer quart del segle XIX i primer quart del segle XX”. Catalan Historical Review, 10, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona pp. 175-187

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona