Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carretera de Montjuïc 19-21

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Adreces:
Carretera de Montjuïc 19-21
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Negatius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

Amb motiu de les obres d’estabilització i reparació del mur perimetral de la Galeria Gamo pertanyent al Cub de Tir Esportiu de Barcelona, situat a la Carretera de Montjuïc 29-31 (districte Sants Montjuïc), es va dur a terme una intervenció arqueològica preventiva de control de la instal·lació de 87 micropilotatges al voltant de tota la zona afectada, així com a l’àrea interior de la galeria de tir, per tal d’establir una àrea de seguretat per evitar futurs col·lapses.
El control arqueològic es va dur a terme sobre les terres extretes durant l’execució dels micropilotatges. Aquests tenien una fondària de fins a 4 m de fons x 25-30 cm de diàmetre. Una vegada finalitzats es van obrir una sèrie de rases per tota l’àrea afectada per consolidar millor l’edifici, així com una petita rasa per ressituar una canonada de desguàs avariada durant la realització dels treballs.
Al llarg dels treballs es va poder constatar com, sota la llosa de formigó que constituïa el paviment de l’espai, apareixia una anivellació de runa abocada en el moment de construir l’edifici a mitjans del segle XX, amb una potència d’entorn als 25-35cm. Sota seu apareixia un nivell de formació natural molt disgregat, sense detectar-se cap tipus de resta arqueològica i/o patrimonial.


cronologia i tipologia de les troballes

Sense contingut

Aquesta Intervenció no conté detalls sobre la tipologia o la cronologia de les troballes


Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Lloc històric
Data Declaració:
02-06-2009
Comentari:
Antic cementiri jueu de Montjuïc
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 23 d'octubre del 2020 al 21 de febrer de 2022.
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Marta Merino Pérez; Elisenda Gimeno Jiménez, Abans, sl.
Motivació:
Obres de reparació i estabilització d'un mur
Promotor/propietari:
Club de Tiro Deportivo de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CARRERAS CANDI, F., 1903. Lo Montjuich de Barcelona, Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, Barcelona.
  • CASANOVAS MIRÓ, J., 2003. "Las necrópolis judías hispanas. Nuevas aportaciones", Remembering Sepharad. Jewish Culture in Medieval Spain, State Corporation for Spanish Cultural Action Abroad, SEACEX, Estats Units d'Amèrica, pp. 209-219.
  • DURAN I SANPERE, A., 1947. "Nuevos hallazgos en la necrópolis hebrea de Montjuich", Barcelona. Divulgación Histórica III, Ed. Aymà, Barcelona, pp. 139-142.
  • DURAN, A.; MILLAS, J.M. , 1947. “Una necròpolis judaica en el Montjuïch de Barcelona”. Sefarad, VII, p. 231-259
  • MAESE, X.; CASANOVAS, J., 2004. "Nova aproximació a la cronologia del cementiri jueu de Montjuïc (Barcelona)", Tamid, 4, Societat Catalana d'Estudis Hebraics, Barcelona.
  • MAESE, X.; CASANOVAS, J. , 2012.“La pervivència de les sepultures antropomorfes a les necròpolis jueves medievals catalanes (segles IX-XIV). A: Arqueologia funerària al nord-est peninsular (SEGLES VI-XIII). Barcelona: Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola (“Monografies d’Olèrdola”, núm. 3.1 i 3.2) p. 87-99
  • MILLÁS VALLICROSA, J. M., 1967. "Una nueva lápida hebraica, fragmentaria hallada en Barcelona", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, Ajuntament de Barcelona. Museu d'Història de la Ciutat. Seminari d'Investigació A. Duran i Sampere, Barcelona, pp. 209-212.
  • PREVOSTI, A., 1951. "Restos humanos procedentes de una necrópolis judaica de Montjuïc", Trabajos del Instituto Benardino de Sahagún, XII, Madrid, pp. 69-148.
  • ROCA ROCA, J., 1917. "Montjuich. Notas históricas y descriptivas, Barcelona". Boletín de la Sociedad de Atracción de Forasteros (Syndicat d'Initiative) XXIX, Ajuntament de Barcelona - Diputació de Barcelona, Barcelona, pp. 18-72.
  • ROCABLANCH, E., 1973. "La construcció de la muntanya de Montjuïc. Barcelona: Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori. ETSAB-UPC (Tesi doctoral)

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona