Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Dins el projecte executiu de 2 blocs d’habitatges al carrer de Ràfols, 19-16, es va posar en coneixement del Servei d’Arqueologia de la ciutat de Barcelona la troballa a l’atzar de restes esquelètiques humanes al llarg dels treballs d’obertura en rasa per a les sabates de fonamentació dels edificis en construcció.
Un cop avaluades les restes es va determinar que es tractava d’un enterrament cobert amb calç viva localitzat en un dels perfils d’un pou de fonamentació. També es recuperaren les restes descontextualitzades i en desconnexió anatòmica, corresponents a diversos fragments d’un crani i un húmers pertanyents a la tomba afectada per les actuacions de construcció de l’edifici.
Posteriorment s’engegà el procediment administratiu per a incorporar a les obres un control arqueològic de la resta de treballs que comportessin una excavació del subsol, així com la documentació de l’enterrament localitzat.
Durant les tasques d’excavació de les restes esquelètiques, un cop observades les lesions presents a les mateixes, es suggerí que es tractava de restes dins el context de la Guerra Civil espanyola. En conseqüència s’informà als tècnics de la Direcció General de Memòria Democràtics per a la custòdia de les restes així com la realització de l’estudi antropològic corresponent, amb l’objectiu de la recuperació, estudi i identificació de les restes en el marc del Pla de Fosses 2017-2019.
Es documenten dues unitats funeràries de característiques similars, amb la recuperació de les restes esquelètiques pertanyents a un total de 4 individus adults, en una edat compresa entre els 30-40 anys de sexe masculí.
UF 1.
Es tractava d’una inhumació múltiple (UE 6/RAF-01 i UE 7/RAF-02) en fossa de planta irregular i es trobaven cobertes per una capa de calç. Contenia les restes esquelètiques en reducció total i en connexió anatòmica de dos individus adults en decúbit supí i posició primària, orientades amb el cap al sud i els peus al nord.
Les restes de l’individu UE6 quedaven per sobre de l’individu UE 7, l’individu UE6 estava disposat en decúbit lateral esquerre amb flexió màxima de les extremitats inferiors, la UE7 presenta una certa lateralització esquerra del cos.
Ambdós presentaven una posició de flexió forçada, amb la presència d’elements d’indumentària i objectes d’àmbit personal que duien els individus en el moment de la inhumació, com són sabates, botons, restes de pell identificable amb cinturons i una possible jaqueta, una pròtesi plantar, pròtesi dental d’or, una estilogràfica, anells i sivelles.
UF 2
Es localitzà al costat del mur pantalla i el fossat de l’ascensor del futur edifici, on les tasques de realització de les afectaren la UE15/RAF-03, conservant únicament la meitat superior, seccionades a nivell abdominal. Correspon a una fossa múltiple (UE 15/RAF-03 i UE 16/RAF-04) de planta irregular allargada, seccionada per les tasques d’obertura del fossat de l’ascensor. Les restes es trobaven cobertes per una capa de calç.
La fossa contenia les restes esquelètiques en reducció total i en connexió anatòmica de dos individus adults en decúbit supí i posició primària en posicions de flexió forçades. En aquest cas els individus estaven orientats de forma oposada o cap-i-cuats, amb les restes de l’individu UE 15 per sobre de l’individu UE 16.
L’individu UE 15 es mantenia en decúbit supí amb una lateralització cranial dreta, pel que fa a l’individu UE 16 es mantenia en decúbit supí amb una lateralització dreta del cos.
Es recuperen restes de materials compatibles amb elements de la vestiments i objectes personals que portaven els individus en el moment de ser enterrats, com són sivelles, calçat, botons, restes d’unes cal·lus i monedes.
Este obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4341
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.