Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: carrer del Peu de la Creu 2

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
carrer del Peu de la Creu 2
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu de les obres d’obertura en rasa al carrer del Peu de la Creu,2, dins el projecte d’instal·lació d’una arqueta per col·locar un punt de control i un cabalímetre en la xarxa d’aigua al carrer del Peu de la Creu, 2 es va dura a terme el control arqueològic. Es documenten estructures construïdes relacionades amb un edifici construït dins un marc cronològic posterior al 1860, ja documentat anteriorment al mateix carrer a les intervencions realitzades al 2006 i 2008.
Es documenten un seguit d’elements arquitectònics com són, basaments, un dipòsit, paviments i canalitzacions que han format part de l’urbanisme d’aquest sector de la ciutat durant els segles XVII i XIX, afectats per altres elements contemporanis.
Les grans propietats eclesiàstiques del segle XVIII han donat pas a la creació de nous espais com l’edifici del carrer del Peu de la Creu 2, projectat el 1981 i de titularitat pública o la Plaça de les Caramelles. La construcció d’aquests comportà l’eliminació dels elements existents en les parcel·lacions modernes, seccionant part de les estructures del segle XIX i reorganitzant l’espai públic de cara la reconstrucció pre-olímpica del centre de Barcelona.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Zona arqueològica
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 3 de juny al 3 de juliol de 2019
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Antoni Bosch Bullich, ANTEQUEM SL.
Motivació:
Instal·lació d'un nou cabalímetre
Promotor/propietari:
Aigües de Barcelona AGBAR

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BALCELLS ALEGRE, M.J. (COORD.) , 2010. “ Carrer dels Àngels, 1-7, 10-24. Carrer del Peu de la Creu, 1-25, 2-28. Carrer de la Lluna, 1, 2B-4”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 77.
  • FABRE, J; HUERTAS, J., 1977. Tots els barris de Barcelona. L’eixample i la Barcelona vella. Volum V. Edicions 62. Barcelona
  • MOLIST, M., 2006, "El jaciment de Sant Pau del Camp" , Quaderns d'Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 02, MHCB, Barcelona, pp. 180 - 181.
  • VELASCO ARTIGUES, A., 2014. “ Gardunya, plaça de la”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2012, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 76-78.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona