Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: carrer de D'Ortigosa 14-16

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
carrer de D'Ortigosa 14-16
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu de la realització de tres fossats de maquinària (ascensor, muntacàrregues i una caixa d’escales mecàniques), i 16 cales destinades a reforç estructural dins els projecte de transformació de la planta soterrani i planta baixa en un nou supermercat, al carrer d’Ortigosa, 14-16.
En set dels rebaixos efectuats els resultats van ésser negatius, localitzant-se a tota la resta estratigrafia i estructures arqueològiques, que evidencien l’existència de diverses
fases ocupacionals.
Dins la primera fase emmarcada al segle XV, es documenten estructures negatives amortitzades al segle XV, corresponen a un pou de planta circular excavat a les argiles naturals i dos fons de sitja o cubeta de poca potència, documentades parcialment en estar ubicades fora els límits de les cales.
En una segona fase pertanyent a mitjans segle XVI es documenten dues estructures negatives relacionades amb fons de sitja o cubeta.
Un cop documentades aquestes fase no es documenten indicis ocupacionals anteriors a la construcció de l’edifici actual (1951). Tot i que, segons la bibliografia consultada, en aquesta zona existí des de 1783 la casa-fàbrica Castanyer, no s’ha pogut trobar cap element relacionable.
En aquesta zona s’executa entre 1806-1807 la construcció d’un palau amb al presència de l’edifici residencial i una zona de jardins fins arribar al camí de l’Hort d’en Favà, finalitat entre el 1814-1818. A partir de la superposició de la topografia de les restes localitzades sobre els Quarterons Garriga i Roca (1858), es pot observar com les restes localitzades es corresponen amb part de la zona enjardinada, i de les edificacions situades als seus costats nord i sud. Dins els segle XIX inicis segle XX es documenten petites reformes als paviments, i construcció d’aplacats.
L’antic palau es transformà en la seu del denominat Atheneum Polytecnicum entre els anys 20-30 del segle XX, Fase 5 Primera meitat segle XX, amb una transformació radical de la finca a la part posterior, amb dues fases de reforma consistents en noves pavimentacions.
Al 1890 es duu a terme l’obertura del carrer d’Ortigosa, mantenint el traçat de l’Hort d’en Favà, actualment transformat en passatge.
La construcció de l’edifici al 1951 comportà la realització de rebaixos per assentar les noves fonamentacions de murs i pilars, així com del nou sistema de clavegueram, amb algunes reformes posteriors.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Pou

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Zona arqueològica
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 13 de juny de 2020 al 17 de juliol de 2020.
Tipus:
Sondeig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Mireia Crespo Selfa, ABANS SL.
Motivació:
Obres d'adequació de la planta baixa i soterrani de la finca.
Promotor/propietari:
Privat

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • ARTIGUES, J.; CABALLÉ, F.; TATJER, M., 2013. "El llegat fabril al nucli antic de Barcelona. Cens de fàbriques i edificis actuals de Ciutat Vella amb activitat industrial entre el segle XVIII i principis del XX". Barcelona: Museu d'Història de Barcelona (MUHBA Documents, 6)

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona