Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, Catedral de Barcelona

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
carrer del Bisbe 10
carrer dels Comtes 1
carrer de la Seu 3
carrer de Santa Llúcia 2
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, Catedral de Barcelona

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu de l’obertura d’un seguit de 12 cales per tal de determinar les causes de les humitats detectades al claustre de la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia ( Catedral de Barcelona), delimitat pels carrers del Bisbe, 10, carrer de la Pietat, 1, carrer dels Comtes, 1, pla de la Seu, 3, carrer de Santa Llúcia, 2.
Al llarg de la realització de les diferents cales es documenta la presència de diversos serveis i canalitzacions relacionades amb el jardí i la bassa així com diverses conduccions del claustre. Es documenta un mur UE 3 corresponent a una banqueta del tancament perimetral del pati del claustre i, el mur UE 4 relacionat amb la fonamentació de l’estructura de tancament del pati del claustre, ambdós de mitjans del segle XV.
Dins les tasques de realització de les diferents cales de sondeig, es localitza al sondeig 4 un mur EU 44 el qual realitza la funció de protecció de canalització d’aigua, corresponent a una fase posterior al 1621, moment de realització de les obres de substitució de les canonades d’aigua del claustre dirigides pel mestre de les fonts Francesc Socies.
AL sondeig 3 es documenta un retall UE132 on es recuperen les restes esquelètiques en connexió anatòmica d’un individu sencer corresponent a un cànid, retall destinat molt possiblement a la inhumació d’aquest individu.
Dins el sondeig 4 es documenta la presència d’un mur relacionat amb la Fonamentació de la banqueta perimetral de tancament del pati del Claustre, adscrit al segle XIV. Conjuntament es localitza la presència del mur UE 152, definit com un mur antic, estratigràficament anterior a la paret de tancament de la galeria del claustre anterior al segle XIV.
Dins el sondeig 5 es documenta l’estructura UE 52, corresponent a un Mur de sosteniment de la reixa que separa el tancat de les oques pertanyent al s.XIX.
Durant les tasques d’obertura del sondeig 7 es documenta la presencia d’una estructura de planta rectangular interpretada com les Restes d’una antiga conducció en sentit nord sud emmarcada dins els segles XVII-XIX.
Ja dins el sondeig 8 es documenten dos murs, el mur E82, relacionat amb la fonamentació de la cantonada de la bassa cap al 1621, i el mur UE 83 de funcionalitat indeterminada adscrit a un moment posterior al 1621.
Destacar dins el sondeig 9 la localització de restes antropològiques formades per un crani aïllat en desconnexió anatòmica, abocat dins el rebliment d’un retall, fruit de la destrucció d’alguna tomba antiga propera al pati del claustre.
Al sondeig 10 es documenta un mur UE 102 possiblement relacionat amb alguna jardinera com d’altres que hi ha a tocar de la paret de la bancada del claustre d’època contemporània., així com el mur UE 107, corresponent a la fonamentació de les parets de la galeria sud del claustre pertanyent al segle XIV.
Finalment dins el sondeig 11 es documenta una estructura de planta circular possiblement relacionada amb un pou de cronología indeterminada.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Catedral

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Claveguera

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Aïllat / Inhumació / Animal

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - Actualitat
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - Actualitat

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Aïllat / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 20 de gener de 2020 al 21 de febrer de 2021
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Josep Mª Vila i Carabassa, CEPArq-UAB
Motivació:
Realització de sondejos per a determinar la causa d'humitats al claustre de la Catedral de Barcelona.
Promotor/propietari:
Catedral de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BANKS, Ph., 2003. “El creixement físic de Barcelona. Segles X-XIII”, El procés urbà i la identitat gòtica de Barcelona, Barcelona Quaderns d’Història, 8, Ajuntament de Barcelona, pp. 11-33
  • BELTRÁN DE HEREDIA, J.; LORÉS, I., 2005. "La catedral romànica de Barcelona: revisió de les dades arqueològiques i de l’escultura", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 01, MHCB, Barcelona, pp. 100-117.
  • BLASCO, M. [et al.]., 1993. "Estudi històrico-arqueològic a l’Avinguda de la catedral", III Congrés d’Història de Barcelona. La ciutat i el seu territori, dos mil anys d’història (1993), Barcelona, pp. 109-113.
  • VOLTES BOU, P., 1967. Historia del abastecimineto de agua de Barcelona, Sociedad General de Aguas de Barcelona, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona