Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Aquesta intervenció al solar número 25 del carrer de les Magdalenes va continuar amb les tasques d’excavació d'intervencions precedents (046/04 – 039/05). Aquestes tasques es van centrar únicament en la part de l'alçat sud del solar. A la resta només es va practicar una neteja i en el cas del pilar de l’aqüeducte es va repicar part de la paret mitgera de la finca veïna. Paral•lelament es va realitzar el control de les obres de connexió del clavegueram del carrer de les Magdalenes amb les sortides d’aigua del solar, les quals van consistir en la realització d’una cala al carrer. Els resultats d’aquesta cala van ser negatius, ja que no es va localitzar cap tipus d’estructura arqueològica. El conjunt excavat es podia emmarcar en tres moments cronològics. El primer d’aquest moments estava representat pel pilar de l’aqüeducte romà, del qual es va poder diferenciar tres elements constructius. Una fonamentació d’opus caementicium, una altra d’opus quadratum i l'alçat d’opus vittatum. Aquesta estructura no quedava afectada ja que es va incorporar al projecte de l’obra per a quedar vista. Un tram d’aquesta mateixa obra es podia veure al carrer Duran i Bas. El segon moment, vindria representat per una sitja, que corresponia a la fase alt-medieval d’ocupació d’aquesta area de la ciutat. Es tractava d’una sitja de fons pla i cos globular. Estaria relacionada amb una altra sitja i diversos pous documentats durant l’última intervenció l’any 2005. El conjunt d’estructures negatives d’aquest període es va associar a l’ús agrícola d’aquest sector de la ciutat. La seva amortització es trobava dins dels processos de canvi dels primers segles medievals. Per últim, es va trobar un seguit d'activitats realitzades en l’època moderna, consistents en un rebaix practicat en el terreny natural, que afectava a part del pilar de l’aqüeducte i a la sitja abans esmentada. L’espai resultant d’aquest rebaix va ser objecte d’una pavimentació amb rajoles i posteriorment a finals del segle XVIII va ser totalment amortitzat per diferents estrats pujant un metre la cota de circulació. Aquesta cota coincidiria amb el nivell de la finca adjacent i de la casa que ocupava prèviament el solar.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980
Carrer de les Magdalenes
Pel convent que en deien de les Magdalenes, establert en el carrer en el segle XIV, l'any 1372, essent bisbe Pere de Planella. Fou abandonat el 1835 (desamortització) i recuperat posteriorment, fins que l'any 1868 (Revolució de Setembre) s'expulsaren les monges del convent per acollir-hi els 'voluntaris de la llibertat'. Fou enderrocat el 1880.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/430
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona