Situació geogràfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Adreces:
- Carrer de Balboa 36.
- Carrer de Ginebra 43
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000
Descripció, imatges i notes històriques
Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica ha posat al descobert una zona de necròpolis a la finca número 36 del carrer Balboa, al barri de la Barceloneta (Districte de Ciutat Vella). Les tasques arqueològiques han permès identificar un espai de necròpolis de la que s’han localitzat tres fosses que contenien un total de sis individus. Les dades arqueològiques recollides durant el procés d’excavació ens remeten a una cronologia d’època moderna per a la l’establiment de la necròpolis; el material ceràmic recuperat (fragment de ceràmica de produccions de blava catalana dels segles XVII i XVIII) i la tipologia dels rosaris que acompanyaven els individus 4 i 6 ens remeten a aquest període.
A més, les dades obtingudes en tres analítiques de ens revelen un rang cronològic que cal situar entre els anys 1721 i 1894.
L’estudi antropològic ha permès determinar que les restes exhumades corresponen a un grup de 6 individus de sexe masculí, amb edats compreses entre els 20 i els 35 anys. Es tracta d’un grup d’individus que presenten un seguit de patologies òssies similars, que remeten a uns tipus d’activitats repetitives i a una alimentació deficient amb períodes perllongats d’estrès nutricional.
Cal destacar que s’ha pogut identificar un húmer en posició secundària (per tant, no vinculable a cap dels individus identificats) amb un projectil de bala incrustat.
A tall d’hipòtesis, es pot treballar en la possibilitat de que es tracti d’un grup poblacional dedicat a algun tipus d’activitat militar, tenint en compte l’existència d’una caserna d’infanteria construïda entre el 1765 i 1779 en la zona que a dia d’avui ocupa la Plaça Llagut.
L’establiment d’una necròpolis en una zona a on no es coneix cap tipus d’edificació religiosa a la que es pugui vincular i la sincronia cronològica dels individus exhumats referma la hipòtesis d’una àrea d’enterrament vinculable a algun tipus d’epidèmia que pogués comportar l’excavació de fosses en les que s’hi dipositessin diversos individus alhora.
cronologia i tipologia de les troballes
Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Fossa
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
Informació tècnica i legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Eliminat / Amb control arqueològic
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
- Data aprovació:
- Protecció Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- Febrer i març del 2018
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Esteve Nadal Roma, Actium sl
- Motivació:
- Obres de reurbanització del solar del carrer de Balboa, 36.
- Promotor/propietari:
- BIMSA
Documentació
Bibliografia:
- MIQUEL LÓPEZ, J., 2016. "Plaça del Llagut”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 123-124
- NADAL ROMA, E., 2020. "Carrer de Balboa, 36. Carrer de Ginebra, 43." Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2018. Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona, pp. 43-44.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4292