Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer de Balboa 36.

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer de Balboa 36.
Carrer de Ginebra 43
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica ha posat al descobert una zona de necròpolis a la finca número 36 del carrer Balboa, al barri de la Barceloneta (Districte de Ciutat Vella). Les tasques arqueològiques han permès identificar un espai de necròpolis de la que s’han localitzat tres fosses que contenien un total de sis individus. Les dades arqueològiques recollides durant el procés d’excavació ens remeten a una cronologia d’època moderna per a la l’establiment de la necròpolis; el material ceràmic recuperat (fragment de ceràmica de produccions de blava catalana dels segles XVII i XVIII) i la tipologia dels rosaris que acompanyaven els individus 4 i 6 ens remeten a aquest període.
A més, les dades obtingudes en tres analítiques de ens revelen un rang cronològic que cal situar entre els anys 1721 i 1894.
L’estudi antropològic ha permès determinar que les restes exhumades corresponen a un grup de 6 individus de sexe masculí, amb edats compreses entre els 20 i els 35 anys. Es tracta d’un grup d’individus que presenten un seguit de patologies òssies similars, que remeten a uns tipus d’activitats repetitives i a una alimentació deficient amb períodes perllongats d’estrès nutricional.
Cal destacar que s’ha pogut identificar un húmer en posició secundària (per tant, no vinculable a cap dels individus identificats) amb un projectil de bala incrustat.
A tall d’hipòtesis, es pot treballar en la possibilitat de que es tracti d’un grup poblacional dedicat a algun tipus d’activitat militar, tenint en compte l’existència d’una caserna d’infanteria construïda entre el 1765 i 1779 en la zona que a dia d’avui ocupa la Plaça Llagut.
L’establiment d’una necròpolis en una zona a on no es coneix cap tipus d’edificació religiosa a la que es pugui vincular i la sincronia cronològica dels individus exhumats referma la hipòtesis d’una àrea d’enterrament vinculable a algun tipus d’epidèmia que pogués comportar l’excavació de fosses en les que s’hi dipositessin diversos individus alhora.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Fossa

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Febrer i març del 2018
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Esteve Nadal Roma, Actium sl
Motivació:
Obres de reurbanització del solar del carrer de Balboa, 36.
Promotor/propietari:
BIMSA

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • MIQUEL LÓPEZ, J., 2016. "Plaça del Llagut”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 123-124
  • NADAL ROMA, E., 2020. "Carrer de Balboa, 36. Carrer de Ginebra, 43." Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2018. Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona, pp. 43-44.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona