Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Hospital de la Santa Creu- La Capella

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer de Hospital 56-58 (Hospital de la Santa Creu- La Capella)
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Hospital de la Santa Creu- La Capella

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Aquesta intervenció arqueològica, realitzada als carrers al carrer de l’Hospital, 56-58, dins l’àmbit de l’antic Hospital de la Santa Creu – La Capella, tenia com a fites descobrir i documentar possibles restes arqueològiques conservades durant les obres d’adequació d’accessos a la Capella i reforma dels serveis amb nous sanitaris. Els treballs s’han desenvolupat en tres zones diferents, dins el cos arquitectònic ubicat en la part de llevant de l’edifici, aixecada entre les dècades de 1830 i 1850.
• Zona 1: Millora de l’accessibilitat a la sala del Centre d’Art La Capella: En aquest cas els resultats han estat negatius.
• Zona 2: Reforma dels serveis. Es va documentar una sèrie d’estructures relacionades amb l’edifici actual, elements lligats amb morter de calç, que inclouen una pavimentació de maons massissos, que probablement era, el paviment original d’aquest espai al ser construït al segle XIX. També es va documentar la fonamentació d’un mur i també el que sembla ser una pastera de calç (segles XVIII i XIX).
També s’han documentat altres elements que pels materials emprats en la seva construcció (ciment pòrtland) s’han de situar al segle XX. Durant els treballs de rebaix general de l’espai, van aparèixer entre el sediment de la rasa de fonamentació de la claveguera, algunes restes humanes molt fragmentades, que pertanyien al menys a dos individus diferents, sens dubte provinents d’un estrat arqueològic preexistent relacionat amb unitats funeràries destruïdes quan es va construir aquest ramal. Per últim, es documentà el que semblen ser els fonaments de dos envans que podrien formar part d’una mena de dipòsit. Totes aquestes estructures ―i les cimentacions dels murs de l’habitació― retallaven un estrat (UE 11), no esgotat, que s’estenia per tot l’àmbit, de matriu argilosa, compacta i color vermellós/marró fosc. Conté material constructiu, restes de morter de calç, i ceràmica dels segles XVII i XVIII.
• Zona 3: Accés als serveis amb una rampa que substitueix les escales i rebaix de 50 cm de cota un espai d’uns 6 m2 que antecedeix al nous serveis. Els resultats van ser negatius, i només es van recuperar tres fragments ceràmics: una blava de Barcelona, una blava catalana i una blava de la sèrie Poblet (s. XVII-XVIII).

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1401

    Es comença a crear l’Hospital de la Santa Creu que suposa la unificació en un de sol d’un seguit d’hospitals dependents tant del municipi com de l’església; l’hospital d’en Colom, el d’en Guitart, l’hospital de Messells, la casa de Maternitat de Sant Macià, etc...


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
R.I.-51-419
Comentari:
Hospital de la Santa Creu
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
Hospital de la Santa Creu

Actuacions:

Data:
Del 4 d'octubre al 5 de desembre de 2019.
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
José Manuel Espejo Blanco
Motivació:
El motiu són les obres corresponents al “Projecte de millora de l’accessibilitat al Centre d’Art la Capella i edifici annex”, amb diverses obres d’adequació d’accessos a la Capella.
Promotor/propietari:
BIMSA Barcelona d'Infraestructures Municipals

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • AISA, Ferran; VIDAL, Mei., 2006. El Raval. Un espai al marge. Ed. Base, Barcelona.
  • ANTEQUERA, Francesc., 2016. “Carrer de les Floristes de la Rambla, 7X. Jardins del Doctor Fleming”, dins Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2014. Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, Barcelona.
  • CIRICI, A, 1985. Barcelona Pam a Pam. Ed. Teide, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona