Geographical location
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Sant Andreu
- Adreces:
- Carrer de Gran de Sant Andreu 474-480. Casernes - Jocs infantils
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000
Description, images and historical notes
Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica desenvolupada en el context de les obres del projecte d’urbanització de les Casernes de Sant Andreu- Jocs Infantils, ha permès evidenciar alguns testimonis de la configuració urbanística d’aquell espai abans de la construcció de la infraestructura militar. Concretament ens referim a dues estructures muràries datades al segle XIX, que presenten una tècnica constructiva similar i que podríem relacionar amb una mateixa propietat. Existeix a la documentació històrica un plànol del projecte de construcció d’un eixample a Sant Andreu de principis del segle XX. En ell es pot observar que part de la intervenció arqueològica s’ha dut a terme en els terrenys propietat de D. Juan Pera, una extensió allargada de planta poligonal molt probablement delimitada total o parcialment mitjançant murs, als quals podrien correspondre les estructures evidenciades. Per al cas que ens ocupa, el nucli de Sant Andreu, el projecte fou signat per l'arquitecte Ubaldo Iranzo Eires, presentat el 1909 i aprovat el 1920. S'articulà en quatre apartats: Vies, Nuclis urbans, Pares i Jardins i Ferrocarrils. Tenia molt en compte el traçat urbà i l’adaptació de les noves construccions a la vies ja existents.
Pel que fa a la funció de les estructures evidenciades, molt probablement corresponen als límits d’una propietat segurament destinada al conreu. Aquests amplis espais encara eren presents a les darreries del segle XIX i principis del segle XX, tot i l’important creixement demogràfic que vivia Sant Andreu. Quant a dinàmica específica de les estructures evidenciades, el mur localitzat a prop del passeig de Torras i Bages podria haver estat amortitzat durant un probable episodi de pluges, atenent a l’estrat de sorres i graves que el cobreix, a sobre del qual hi ha el recreixement vinculat a l’edificació militar. Quant al mur paral·lel al carrer de Palomar, no semblà afectat fins a la construcció de les casernes.
Chronology and typology of the findings
Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Feixa
- Cronologia inicial:
- Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
- Cronologia final:
- Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Technical and legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Eliminat / Amb control arqueològic
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
- Data aprovació:
- Protecció Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- Del 18 de febrer al 12 de maig de 2019.
- Tipus:
- Seguiment
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Esther Medina Guerrero ATICS
- Motivació:
- Els treballs arqueològics portats a terme als terrenys del carrer Gran de Sant Andreu, 474-480 de Barcelona venen motivats per la construcció d’un parc infantil.
- Promotor/propietari:
- IMU-Construccions Calaf
Documentation
Bibliography:
- CAPDEVILA, A.; GARCIA, A.; GÓMEZ, L.; PARADÍS, R.; PINYOL, L.; PETIT, J.; SÀNCHEZ, J.; VINYES I ROIG, P., 2014. Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques. Llop Roig. Editorial Andreuenca. Barcelona.
- CHECA ARTASU. M. , 1998. “Construcció i adaptació urbana de Sant Andreu al districte IX (1875-1931)”. Finestrelles. Sant Andreu de poble a ciutat (1875-1936). 9: 15-48.
- CIRICI, A, 1985. Barcelona Pam a Pam. Ed. Teide, Barcelona.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4236