Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Torre medieval de Sant Ferriol

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Ronda de Sant Antoni 96
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Description, images and historical notes

Nom singular: Torre medieval de Sant Ferriol

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

En primer lloc s’ha localitzat un mur de fonament construït amb encofrat i amb un cronologia posterior a l’enderroc de les muralles. La comparació amb alguns plànols històrics, malgrat no obtenir coincidències en les alineacions, permet contemplar la possibilitat que es tractés d’un tancament provisional, entre la desaparició de les muralles a partir de la dècada de 1850 i l’eliminació definitiva del convent de Valldonzella amb la urbanització del sector al voltant de 1870. En aquest sentit els quarterons de Garriga i Roca, mostren per aquest sector, una ciutat ja sense muralla, però encara amb el convent i horts de Valldonzella i les seves respectives tanques.
En segon lloc s'ha trobat un tram de la torre medieval de Sant Ferriol.
Com es de sobra conegut, la fortificació del Raval amb un precedent a final de la dècada de 1360, no hauria assolit el seu traçat definitiu fins després de les negociacions i la corona en la dècada següent. D’aquestes negociacions sortiria un recinte murari de majors dimensions, que no només incloïa el sector més septentrional al voltant del carrer dels Tallers, sinó que arribaria a abraçar el monestir de Sant Pau i arribaria fins a les drassanes (Cubeles, 2007). amb força seguretat es pot donar per acabat abans de 1389. En aquesta data, un padró de la distribució de la milícia urbana al llarg de la muralla permet donar per tancat to el circuit. A més, el mateix padró enumera i anomena les diferents torres al llarg de tot el trajecte. D’aquesta manera, i per la part que ens afecta entre els portals de Tallers i de Sant Antoni, situat als caps dels carrers actuals, trobaríem un total de sis torres, partint des del portal de Sant Antoni serien les torres verdesques del Bou, de Sant Vicenç, Sant Maximí, Sant Abdó, Sant Nen, Santa Coloma i abans d’arribar al portal de Tallers, la torre verdesca de Sant Ferriol. Seguint la planimetria històrica posterior es detecta la coincidència al llarg del temps en presentar aquest conjunt de sis torres en dos grups de tres cadascuna. Així, des de la representació en perspectiva del segle XVII coneguda com els Atachos fins el Lever-nivelé de 1823-18275, coincideixen en aquesta disposició.

Pel que fa a la morfologia de les torres resulta de gran interès la descripció que va realitzar Pi Arimon el 1854 de les torres properes a Canaletes que encara romanien en peu i que, al correspondre amb la mateixa fase constructiva que la que ens ocupa, ens poden servir de model, alhora que són clares les semblances d’algunes característiques. planteja unes torres de planta circular ultrapassada amb una diàmetre (11,62 m) i uns carreus d’un peu d’ample (0,27 m) i entre 1,5, 2 i 3 peus de llarg (Pi Arimon 1854). Cal fer notar la coincidència amb el nostre cas l’aparell, a excepció dels carreus de fins a 3 peus, i el en diàmetre que per la torre de Sant Ferriol es podria situar, tot i les previsibles irregularitats al voltant dels 11 metres. En quant a la forma circular, evident en el cas de la torre localitzada, les vistes de la ciutat més antigues, la de Vermeyen i la de Van der Wyngaerde, coincideixen en mostrar torres circulars de part d’aquest sector (de Sant Antoni fins a les Drassanes reials), tot i que difereixen en presentar-les semicirculars o fins i tot quasi exemptes.

Notícies històriques:

  • Tipus: Noticies | Data: s.XIV

    Torre de Sant Ferriol

    Es basteix el tram de la torre medieval de Sant Ferriol a l'actual Ronda de Sant Antoni.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Torre

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Monument històric
Data Declaració:
20-04-1949
Núm. BOE:
05-05-1949
Núm. Registre Estatal:
(R.I.) - 51 - 0000417 - 00000
Comentari:
Decret de Protecció de castells espanyols.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
30 i 31 de maig de 2019
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Mikel Soberón Rodrígez- GLOBAL GEOMÁTICA
Motivació:
El motiu de l'ntervenció fou l'excavació al carrer (davant la finca número 96 de la Ronda de Sant Antoni), d'un pou en mina per a l'instal·lació de clavagueram.
Promotor/propietari:
La comunitat de veïns de la finca número 96 de Ronda de Sant Antoni.

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License

Bibliography:

  • CUBELES, A., 2007. "La Muralla medieval de Barcelona i els seus portals." Museu d'Història de Barcelona. Barcelona.
  • HINOJO GARCÍA, E., 2016. “Mercat de Sant Antoni”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 131-138
  • PI ARIMON, A., 1854. Barcelona Antigua y Moderna, descripción e historia de esta ciudad desde su fundación hasta nuestros días, Barcelona.
  • SOBREQUÉS, S. SOBREQUÉS, J., 1973. "La Guerra Civil catalana del segle XV". 2 vols. Curial, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona