Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Carrer Comtal 20

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Comtal 20
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció al Palau del baró de Vilagaià ubicat al Carrer Comtal 20, ha posat de manifest, i a partir de les dades existents, la primera fase documentada a finals del segle XVIII, moment en el qual el primer baró de Vilagaià sembla haver construït l’edifici que conforma l’actual finca número 20 del carrer Comtal. Aquesta construcció es realitza a una zona que ja compta amb altres palaus, segurament per tal de disposar d’una representació física a la ciutat. El palau comptava amb planta baixa, principal, dos pisos, un pati central descobert amb un pou en un dels extrems i un pati posterior que segons la documentació sembla haver estat enjardinat i amb una font central. D’altra banda, s’ha pogut documentar un calaix d’obra que segurament actuava de cambra d’aïllament de les humitats del pati respecte a la planta baixa. A la resta de sondeigs, tan sols s’ha pogut constatar la presència de la fonamentació de l’edifici, així com l’existència d’un possible pou negre a l’entrada de la finca, que va ser anul•lat amb posterioritat.En el segle XX es dugué a terme la transformació del pati central de l’edifici, compartimentant l’espai per ubicar un restaurant i un magatzem (tot ocultant el pou) i realitzant una nova pavimentació, documentada als sondeigs 1 i 2. Així mateix, també hauríem de situar en aquest moment la reforma del nivell de circulació de la terrassa posterior, el qual podia haver estat de terra, per un de ciment documentat al sondeig 3.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Palau

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
BCIL
Classificació:
Monument històric
Comentari:
En el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona té el número d’identificador 432 conjuntament amb Comtal 18, 18 bis i Espolsa-sacs 1-3, 2, on tot el conjunt de finques apareix sota la denominació de ‘Palau del baró de Vilagaià i edificis adjacents’.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell B
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
En el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de la Ciutat de Barcelona (any 2000), la finca objecte d’estudi està inclosa en el nivell B per haver estat catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (n. Identificador: 7361-I). En el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona té el número d’identificador 432 conjuntament amb Comtal 18, 18 bis i Espolsa-sacs 1-3, 2, on tot el conjunt de finques apareix sota la denominació de ‘Palau del baró de Vilagaià i edificis adjacents’. També està inclòs al Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya amb el número IPA-42576. Per aquest motiu, la finca fou objecte d’un estudi històrico-arquitectònic previ a qualsevol actuació a l’edifici, l’any 2017, a càrrec de l’arqueòloga Jordina Sales.

Actuacions:

Data:
Del 4 de març al 15 de març de 2019.
Tipus:
Sondeig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Marta Merino Pérez- ABANS Serveis Culturals SL
Motivació:
La realització de tres cales informatives al subsòl, per tal d’obtenir la informació necessària per definir el projecte de rehabilitació de la finca.
Promotor/propietari:
GURB-EUROPA SL

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • SALES, J., 2017. "Estudi històric- arquitectònic de la finca del carrer Comtal, 20 (Barcelona, Barcelonès)". Estudi inèdit dipositat al Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona. Desembre de 2017.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona