Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: carrer Montalegre 6

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
carrer Montalegre 6
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica al carrer Montalegre, núm. 6 (Jardins Victoria de los Ángeles), que es realitza com a programa formatiu per a l'alumnat del grau d'Arqueologia dins del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona (Districte de Ciutat Vella), l'Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat de Barcelona, ha donat com a resultat la documentació d’una part de l’entramat de la ciutat, que es pot dividir en 7 fases.
La primera fase fa referència a un moment anterior a la construcció de la casa-fàbrica, en la qual es localitza un mur que podria pertànyer al primer moment en què es va delimitar el solar de Tallers, núm. 45 amb els horts de la Casa de Misericòrdia.
La segona fase correspon a la fase més antiga del funcionament de la Casa-fàbrica d’Antoni Tarrés, formada per una bassa de decantació d’argiles que ocupava l’angle sud del pati del complex terrissaire.
La tercera fase està formada per l’amortització de l’àmbit del molí on es processaven els vidrats amb un anivellament de runa per a la següent fase constructiva documentada en la finca.
La quarta fase comprèn la construcció d’una nau industrial entre finals s. XIX i inicis s. XX. Les estructures documentades per a aquesta fase corresponen principalment amb el sistema d'evacuació de líquids residuals, el paviment original i part del seu sistema de cobriment.
La cinquena fase fou la construcció d’un lluernari (1953): al centre del nou edifici, es va construir, a la coberta, una lluerna que fou sostinguda mitjançant quatre pilars i un fonament de formigó que foren localitzats.
La sisena fase correspon a les modificacions de la nau amb posterioritat a 1953, en la qual es documenta una claveguera i un col·lector.
Per últim, la setena fase correspon a la rasa arqueològica realitzada l’any 2004.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1858

    S'identifica en la documentació el “mostruario” de la fàbrica Tarrés (1858)<br />


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Feixa

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Fàbrica

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Fàbrica

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Excel·lent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Juny-Juliol 2018
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Programada
Director / Autor:
Jacinto Sánchez Gil de Montes
Motivació:
programa formatiu per a l'alumnat del grau d'Arqueologia dins del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona (Districte de Ciutat Vella), l'Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat de Barcelona
Promotor/propietari:
Universitat de Barcelona

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • ARTIGUES, J.; CABALLÉ, F.; TATJER, M., 2013. "El llegat fabril al nucli antic de Barcelona. Cens de fàbriques i edificis actuals de Ciutat Vella amb activitat industrial entre el segle XVIII i principis del XX". Barcelona: Museu d'Història de Barcelona (MUHBA Documents, 6)
  • CABALLÉ, F. FORÉS LÓPEZ, C., (2005) Memòria científica dels sondeigs arqueològics realitzats a la finca núm. 45 del carrer Tallers de Barcelona (093/04), Veclus SL, Barcelona, Inèdita.
  • CABALLÉ, F. GARCÍA, S., (2003) Estudi documental de la finca del carrer Tallers núm. 45, Veclus, SL, Barcelona, Inèdit.
  • CATÀLEG TARRÉS-MACIÀ, (1892) Centro de productor cerámicos Tarrés-Macià y Compañía. Barcelona.
  • PASCUAL GARCÍA S., 2008. Intervenció arqueològica al carrer de Montalegre, 6-8. Nova Facultat de Geografia, Història i Filosofia de la UB. (Inèdita).
  • VÁZQUEZ ÁLVAREZ, D., 2010. "Carrer de Montalegre, 3b"; Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2009, Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 153.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona