Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
L’obra d’urbanització projecta bàsicament la construcció d’un pas entre els actuals carrers d’Ocata i de la Marquesa que passaria per la part de darrera del Baluard. Acompanyant aquest pas s’afegeixen un seguit de rases de rec i enllumenat a profunditat variable.
El total d’actuacions arqueològiques es poden resumir en:
Un sondeig al costat de la muralla de mar. En aquest indret la presència d’estratigrafia havia quedat afectada per un rebaix no controlat en una potència aproximada de dos metres. Es va procedir a ampliar el sondeig i excavar l’estratigrafia restant.
Un segon sondeig al flanc de ponent del baluard. Aquest havia quedat afectat pel treball no controlat de maquinària, destruint-se entre 25 i 40 cm de la seva coronació en un tram de 5 metres. El mateix rebaix havia deixat a la vista algunes estructures a l’interior del baluard. D’aquesta manera es va plantejar un sondeig per tal de documentar l’estratigrafia interna del baluard fins una cota de 2,80 msnm.
Un tercer i quart sondejos de dimensions més reduïdes, al peu d’un fonament que creua el baluard en sentit SE – NW.
El resultats pel que fa als sondejos és positiu en tots els casos, ja que les afectacions contemporànies són molt limitades. Per tant es pot dir que bona part de l’estratigrafia que va anar omplint l’interior del baluard així com el terraplè de la muralla es troba força intacta. Tanmateix, cal destacar la troballa de noves estructures a l’interior del baluard. Si bé en la majoria de casos pertanyen a cronologies contemporànies o posteriors a la vida del baluard, en algunes ocasions, com el pou o el dipòsit, sembla clara la relació amb la fortificació i el seu ús fins l’enderroc definitiu a partir de final de la dècada de 1860. La troballa d’una moneda de 1870 a l’interior del dipòsit esmentat confirmaria aquesta datació.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1527
Comencen les obres de construcció del Baluard de Migdia.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1634-1636
S'excavà el fossar davant de les muralles i el baluard.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4141
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona