Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Carrer Mercè de la 17-19

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
15156
Adreces:
Carrer Mercè de la 17-19
Carrer Plata 3-5
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431472,00000 | UTM Y: 4581329,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

Intervenció arqueològica duta a terme en el context de l’adequació de l’antic edifici del segle XVI en nous habitatges situat als carrers de la Mercè, 17-19 i de la Plata, 3-5. L’objectiu era obtenir informació de l’estat de conservació dels elements estructurals, amb la realització de cales als murs i de sondeigs al subsòl.
Es documentaren nivells de sorres datats als segles III- IV dC, associats a les dunes de l’antiga línia litoral, i una estructura de formigó de morter i pedres que, per paral·lels amb intervencions properes (carrer de la Plata, 4; carrer Ample) podrien pertànyer a la possible escullera o port romà.
A partir de 1209, amb la donació del rei Pere, es produeix la urbanització del sector marítim. A aquest context s’associen els nivells excavats dels segles XIII i XIV, amb presència de ceràmica grollera, material d’importació de Tunísia i ceràmica decorada en verd i manganès.
Durant el segle XVI hi havia dues edificacions, una de grans dimensions que afrontava als carrers Mercè i de la Plata, i una segona que perllongava vers el carrer Ample. Constaven de planta baixa, dues plantes pis i una galeria coberta, segurament porxada, tot i que sense evidències físiques. Quan a les tècniques constructives, els murs són de carreuó pseudoisòdom a les parets mitgeres i façanes, o carreus amb verdugades. Es documenten arcades al pati de dovelles de pedra de Montjuïc i estreps amb carreus amb l’aresta rebaixada. Els morters són de calç, àrid, argila, que aportaven una coloració vermellosa. Apareixen arcs de pedra de mig punt en parets mestres, per a facilitar la circulació dins i fora de l’edifici i les eventuals segregacions i agregacions de la finca. El volum era edificat al voltant d’un pati central descobert circumdat per crugies rectangulars. Els pisos superiors són bastits amb carreu i verdugada, i també amb tàpia. No hi ha indicis dels sostres i les cobertes.
No hi ha evidències del segle XVII a causa de les reformes del segle XVIII i posteriors. Es tracta de reformes per a refer les destrosses produïdes pels setges de Barcelona durant la guerra dels Segadors; i millores dels nous propietaris a partir del 1751, de les quals hi ha constància documental. S’observen canvis en els sistemes constructius recollits a l’Edicte d’obreria del 1771. S’empra la pedra a les parets principals, els maons de pla per a la resta, els paviments són de rajola, les cobertes tenen teulada excepte al terrat (alguns edificis notables tenen torratxa) i les façanes podien estar arrebossades, pintades al fresc o esgrafiades. L’edifici presenta aquestes característiques, a més cal afegir que els arcs presenten estreps de pedra i apareix el maó en sardinell. L’edifici del carrer de la Mercè ha proporcionat evidències de dos tipus de sostre, un empostissat amb bigues de fusta i taulons i possiblement revestits amb rajoles; i l’altre amb bigues amb arestes motllurades i voltes de rajola.
Durant el segle XX es compartimenta l’edifici entre membres de la mateixa família per a habitatges, es construeixen noves caixes d’escala i es varien algunes cotes del sòl amb nous forjats.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Obra pública i civil / Escullera / port

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
3 de juliol - 4 d'agost de 2017
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Pere Lluís Artigues Conesa,
Motivació:
Adequació de l'antic edifici del segle XVI en nous habitatges
Promotor/propietari:
Sociedad Inmobiliaria Camuela España, SLU

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • ARTIGUES CONESA, P.Ll. , 2019. “Carrer de la Mercé, 17-19; Carrer de la Plata, 3-5”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2017, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 100-103.
  • VILLAVERDE REY M., 2016. Estudio històrico de la casa Verdaguer. Carrer Ample, 17-19/ Plata, 3-5 de Barcelona. 14 d'abril. ÀcabaBcn. Inèdit

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona