Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Parc de la Ciutadella
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica al Parc de la Ciutadella ha estat motivada per la reforma de l’espai dels elefants, les girafes i els lleons i ha conclòs amb resultats positius. Els treballs van permetre conèixer més bé les estructures documentades parcialment en intervencions anteriors. Per una banda, va realitzar-se un sondeig a l’estructura identificada com a punta de l’esperó, construïda el 1410 i que tenia la funcionalitat de punt de vigilància durant el segle XV i principis del XVI. L’actuació d’aquesta zona va localitzar diversos forats de pal que s’han identificat com la palissada de fusta que s’endinsava uns quants metres dins el mar i que prevenia de la incursió descontrolada per aquest punt de la ciutat. Per l’altra banda, relacionat amb la construcció del baluard de Llevant i la muralla de Mar (1535) s’ha localitzat la rampa d’accés al nivell superior del baluard, la porta principal d’accés a la planta baixa i l’aparició d’una tronera intacta en el parament defensiu nord del baluard.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Baluard

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Ciutadella

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
3 de juny - 29 de juliol de 2016 (en curs)
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Josep Cruells Castellet - Actium Patrimoni Cultural, SL
Motivació:
Reforma de l'espai dels elefants, les girafes i els lleons
Promotor/propietari:
B:SM / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Bibliografia:

  • CASTRO LÓPEZ, O., 2011. "Parc de la Ciutadella", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 61-62.
  • CRUELLS CASTELLET, J., 2016. “Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 165-169
  • CRUELLS, J., 2018. “ Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2016, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp.123-126
  • ESPEJO BLANCO, JM., 2016. “Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 160
  • GEA BULLICH, M., 2010. "Parc de la Ciutadella", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008, MuhBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p.26.
  • GEA BULLICH, M., 2010. "Parc de la Ciutadella", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2009. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 157.
  • GEIS ELIAS, X., 2012. “ Parc de la Ciutadella”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2011, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 113.
  • HINOJO GARCÍA, E., 2012. “ Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2011, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 115.
  • MORENO EXPÓSITO, I., 2015. “ Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic ”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2013, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 107.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona