Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La present intervenció arqueològica preventiva es situa als carrers d’en Cortines i de les Basses de Sant Pere, i a la plaça de Sant Agustí Vell. El projecte d’obra implica el rebaix de terres per la realització d’una rasa d’aproximadament uns 240 m de longitud, d’entre 0,40-0,60 m d’amplada i 0,90-1,10 m de profunditat per la instal•lació d’una nova línia de la xarxa elèctrica de mitja tensió.
S’han documentat un seguit d’estructures arqueològiques de diferents èpoques relacionades amb l’ocupació continuada d’aquesta zona de la ciutat.
Fase 1. (Segle XIV)
La fase cronològica més antiga localitzada a l’espai intervingut la tenim representada per tres paviments d’una estança de l’antic edifici baix medieval, que podrien estar relacionats amb les estructures, de factura gòtica, descobertes durant l’excavació
arqueològica que es va dur a terme al solar que actualment ocupa l’edifici número 2-4 de la plaça. Els paviments es documenten superposats un damunt de l’altre, fruit de les continues reformes efectuades al llarg del segle.
Fase 2. (Segles XIV-XV)
D’aquesta segona fase s’ha documentat part de la potent fonamentació del mur de façana d’un dels edificis baix medievals de la plaça de Sant Agustí Vell.
Es tractava d’una estructura bastida seguint la tècnica de l'encofrat perdut, composta per filades de pedres desbastades i sense treballar, de mida gran, mitjana i petita, i alguns fragments de teula, lligades amb morter de calç de color marró clar ataronjat, granulometria mitjana i consistència dura.
Fase 3. (Segles XIII-XVI)
En aquesta fase s’ha documentat un mur de carreuons, que només conserva la seva primera filada i que morfològicament es caracteritza per ser d’una única filada d’amplada.
Segons els Quarterons de Garriga i Roca entre els números 6 i 10 del carrer de les Basses de Sant Pere hi hauria un molí fariner. El mur descobert podria formar part del conjunt estructural del molí, i funcionar com una feixa per aterrassar el desnivell del terreny en aquesta part del carrer. La limitació física de la zona intervinguda dificulta una adient interpretació d’aquesta estructura.
Fase 4 (Segle XIX-XX, primer quart)
Dins d’aquesta darrera fase cronològica s’han documentat tres estructures: la fonamentació del mur de façana d’un antic edifici del segle XIX al carrer de les Basses de Sant Pere, part d’un clavegueram de finals del segle XIX- inicis del segle XX localitzat a la plaça de Sant Agustí Vell, i el mur del col¬lector de 1920 descobert al llarg del carrer Cortines.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3905
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona