Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Carrer Marlet 1

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
8
Codi d'illa:
11179
Adreces:
Carrer Marlet 1
Carrer Arc de Sant Ramon del Call 6B-8B
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431060,00000 | UTM Y: 4581549,00000

Description, images and historical notes

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció realitzada al carrer de Marlet, 1/carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call, 6B-8B ha estat motivada per la rehabilitació de l’edifici i va concloure amb resultats positius. Els treballs realitzats van consistir en l’ampliació dels sondeigs realitzats durant lla intervenció de l’any 2008 per l’arqueòleg Jordi Serra Molinos. A la vegada es va efectuar el seguiment arqueològic dels rebaixos al subsòl relacionats amb la rehabilitació de l’edifici. La ubicació de la finca dins el conjunt de la ciutat es situa a l’interior del recinte emmurallat de la ciutat romana, en el seu quadrant est, en una zona molt propera al fòrum. La intervenció va constatar que el rebliment documentat anteriorment corresponia a un nivell d’amortització d’un seguit d’estructures d’època romana (segles I-V dC), una canalització que aprofitava un mur anterior i un cop amortitzada se li construeix un mur a sobre. La localització d’aquestes estructures es produeix en el soterrani de l’edifici indicant la pujada de nivell que es va produir en època tardoantiga o altmedieval. Les estructures medievals documentades l’any 2008 es trobaven al subsòl de la planta baixa. Del conjunt documentat l’any 2015 l’ estructura més antiga corresponia a un mur de tancament que discorria perpendicular respecte al mur del soterrani (amb direcció nord-est- sud-oest). Bastit amb pedres treballades, de mida mitjana, disposades regularment i lligades amb argila. Els murs de tancament i la base de circulació se situaven a l’interior d’un retall geològic, bastits amb pedres de mida petita i mitjana, disposades de manera regular i lligades amb morter de calç. Cronològicament es podrien ubicar entre finals del segle XIV i mitjans-finals del segle XV. Un altre moment del solar serè el 1820 quan es van començar els treballs de construcció de l’edifici actual, que inicialment tenia planta baixa i dos pisos superiors. Va ser durant els treballs de construcció d’aquest edifici quan es va recuperar la làpida amb la inscripció jueva («Fundació Pia de Samuel Ha-Ardí. El seu llum crema permanentment»), una còpia de la qual està situada a la zona sud de la façana de l’edifici al carrer Marlet. En el mateix moment de construcció de l’edifici s’hauria definit el soterrani actual, amb el conseqüent rebaix general de l’espai, que hauria suposat la pèrdua dels nivells i estructures de cronologia medieval i les possibles estructures d’època moderna (vinculades amb l’hort o edificacions anteriors). L’any 1843 Josep Caballé va comprar la casa i el jardí de la mateixa (a la zona nordoest) als hereus de Francesc Barret. Posteriorment a aquest moment, el 1862, Josep Caballé va construir dos pisos a l’edifici existent, que li va donar la fesomia actual. Probablement en aquest moment s’hauria enderrocat el mur que diferenciava els dos àmbits al sud-oest i es van instal·lar els pilars de fossa actuals, que permetien disposar d’un espai més ampli.

En imágenes


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Canalització

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1359 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
31 agost - 30 setembre 2015
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Gemma Caballé Crivillés / Montserrat Piñeiro Costan
Motivació:
Rehabilitació de l'edifici
Promotor/propietari:
Heritage Road, SL

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License

Bibliography:

  • CABALLÉ CRIVILLÉS G., 2017. “Carrer de Marlet, 1; Carrer de l'Arc de Sant Ramon del Call, 6B-8B”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2015, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 116-117.
  • CABALLE, F; GONZÁLEZ, R., 2002. Recerca documental de la finca del carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call núm. 8 de Barcelona. Veclus, SL. Estudi inèdit.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona