Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica realitzada a l’Avinguda del Paral•lel, 2-32/Placa de les Drassanes, 1/Passeig de Josep Carner, 26-30 ha estat motivada per la realització del fossat d’un ascensor. Els treballs arqueològics han permès localitzar diverses estructures que se situen en un ventall cronològic que va des de l’època medieval dins a l’època contemporània. Malgrat tot els treballs no han permès recuperar cap tipus de material d’interès arqueològic que permeti acotar cronològicament les estructures localitzades. D’aquesta manera la ubicació temporal de les restes localitzades s’ha dut a terme per mitjà de la comparació de les localitzades en les darreres intervencions esdevingudes a l’edifici al llarg dels anys. A finals del segle XIII es tria aquesta zona de la ciutat per construir les Drassanes Reials per tal de substituir les Drassanes Velles o de la ciutat. D’aquesta manera durant gairebé tot un segle lla ciutat tindria dues drassanes.
Les Drassanes Reials (1285-1378)
Les restes integrades a l’edifici actual i les localitzades durant la intervenció suggereixen que a finals del segle XIII es va bastir un gran pati descobert de planta rectangular, obert per la banda de mar, a l’interior del qual, adossats als murs perimetrals, es devien situar porxos amb pilars i arcades, que devien funcionar com a magatzems i obradors (botigues), mentre que els angles del conjunt devien estar protegits per torres de planta rectangular, emmerletades.
Els treballs arqueològics han permès localitzar un tram del mur perimetral de llevant de la drassana original i el seu nivell de circulació original, també s’ha documentat parcialment, a banda d’un altre paviment, un pilar corresponent a una de les arcades de les botigues que s’adossaven a mur perimetral de l’edificació.
La gran reforma de Pere III el Cerimoniós
Els treballs arqueològics han permès identificar un tram de mur que per la seva orientació i situació en l’espai de a drassana podria correspondre a aquest període. Degut a la manca d’elements materials que ens permetin una adscripció cronològica clara, les projeccions de les estructures d’aquest període identificades a les darreres intervencions arqueològiques permeten relacionar el tram de mur localitzat durant la intervenció amb la reforma estructural engegada per Pere el Cerimoniós a partir del 1378. Les remodelacions d’època contemporània han eliminat qualsevol nivell de circulació relacionable amb el tram de mur documentat.
La segona gran reforma (1578- mitjan segle XVIII)
Els treballs van permetre identificar un mur que correspon a un dels murs que uneixen les noves arcades construïdes amb el mur perimetral de la drassana en aquesta època.
Època contemporània
L’any 1935 l’exèrcit abandona l’edifici i l’entrega a la ciutat i l’any 1941 s’inaugura com a Museu Marítim de Barcelona. Els treballs arqueològics d’aquesta fase es van iniciar retirant el paviment de formigó i l’estrat d’anivellament previ a la pavimentació de formigó. Per sota també es va documentar un segon paviment de formigó documentat de manera parcial. Corresponen a un moment indeterminat de la segona meitat del segle XX.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1285
Inici de les obres de les drassanes reials
Tipus: Notícies / documents | Data: 1378
Acord de Pere el Cerimoniós anb el Consell de Cent per una reforma integral de la drassana
Tipus: Notícies / documents | Data: 1382
Inici de les obres de reforma a l'andana sobirana
Tipus: Notícies / documents | Data: 1578
Les drassanes reials passen a mans de la Generalitat
Tipus: Notícies / documents | Data: 1935
L'exèrcit abandona l'edifici de les drassanes i el dóna a la ciutat
Tipus: Notícies / documents | Data: 1941
Inauguració a les drassanes reials del Museu Marítim de Barcelona
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3807
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona