Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Drassanes Reials

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
11099
Adreces:
Avinguda Paral·lel 2-32
Plaça Drassanes 1
Passeig Josep Carner 26-30
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431121,00000 | UTM Y: 4580769,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Drassanes Reials

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada a l’Avinguda del Paral•lel, 2-32/Placa de les Drassanes, 1/Passeig de Josep Carner, 26-30 ha estat motivada per la realització del fossat d’un ascensor. Els treballs arqueològics han permès localitzar diverses estructures que se situen en un ventall cronològic que va des de l’època medieval dins a l’època contemporània. Malgrat tot els treballs no han permès recuperar cap tipus de material d’interès arqueològic que permeti acotar cronològicament les estructures localitzades. D’aquesta manera la ubicació temporal de les restes localitzades s’ha dut a terme per mitjà de la comparació de les localitzades en les darreres intervencions esdevingudes a l’edifici al llarg dels anys. A finals del segle XIII es tria aquesta zona de la ciutat per construir les Drassanes Reials per tal de substituir les Drassanes Velles o de la ciutat. D’aquesta manera durant gairebé tot un segle lla ciutat tindria dues drassanes.
Les Drassanes Reials (1285-1378)
Les restes integrades a l’edifici actual i les localitzades durant la intervenció suggereixen que a finals del segle XIII es va bastir un gran pati descobert de planta rectangular, obert per la banda de mar, a l’interior del qual, adossats als murs perimetrals, es devien situar porxos amb pilars i arcades, que devien funcionar com a magatzems i obradors (botigues), mentre que els angles del conjunt devien estar protegits per torres de planta rectangular, emmerletades.
Els treballs arqueològics han permès localitzar un tram del mur perimetral de llevant de la drassana original i el seu nivell de circulació original, també s’ha documentat parcialment, a banda d’un altre paviment, un pilar corresponent a una de les arcades de les botigues que s’adossaven a mur perimetral de l’edificació.
La gran reforma de Pere III el Cerimoniós
Els treballs arqueològics han permès identificar un tram de mur que per la seva orientació i situació en l’espai de a drassana podria correspondre a aquest període. Degut a la manca d’elements materials que ens permetin una adscripció cronològica clara, les projeccions de les estructures d’aquest període identificades a les darreres intervencions arqueològiques permeten relacionar el tram de mur localitzat durant la intervenció amb la reforma estructural engegada per Pere el Cerimoniós a partir del 1378. Les remodelacions d’època contemporània han eliminat qualsevol nivell de circulació relacionable amb el tram de mur documentat.
La segona gran reforma (1578- mitjan segle XVIII)
Els treballs van permetre identificar un mur que correspon a un dels murs que uneixen les noves arcades construïdes amb el mur perimetral de la drassana en aquesta època.
Època contemporània
L’any 1935 l’exèrcit abandona l’edifici i l’entrega a la ciutat i l’any 1941 s’inaugura com a Museu Marítim de Barcelona. Els treballs arqueològics d’aquesta fase es van iniciar retirant el paviment de formigó i l’estrat d’anivellament previ a la pavimentació de formigó. Per sota també es va documentar un segon paviment de formigó documentat de manera parcial. Corresponen a un moment indeterminat de la segona meitat del segle XX.

Notícies històriques:

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1285

  Inici de les obres de les drassanes reials

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1378

  Acord de Pere el Cerimoniós anb el Consell de Cent per una reforma integral de la drassana

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1382

  Inici de les obres de reforma a l'andana sobirana

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1578

  Les drassanes reials passen a mans de la Generalitat

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1935

  L'exèrcit abandona l'edifici de les drassanes i el dóna a la ciutat

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1941

  Inauguració a les drassanes reials del Museu Marítim de Barcelona


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Drassanes

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1359 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
15-24 juliol 2015
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Esteve Nadal Roma (Actium SL)
Motivació:
Fossat per a un ascensor
Promotor/propietari:
Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona / Ajuntement de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

 • CABAÑAS, N.; VILARDELL, A., 2012. “ Drassanes Reials”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2011, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 56.
 • CALPENA, D. , 2005. “Noves aportacions de l’arqueologia a la història de les Reials Drassanes de Barcelona”. Drassana. Revista del Museu Marítim de Barcelona, 11, pp. 76-83.
 • CUBELES BONET, A., 2011 "Noves dades, noves perspectives i nous objectius en l'estudi històric de la Drassana Reial de Barcelona". Drassana, 19, p. 120-136.
 • CUBELES, A.; PUIG VERDAGUER, F., 2003. “La Drassana i la gestació de la façana marítima de Barcelona”. Drassana, 11. Barcelona. pp. 50-61.
 • MORENO EXPÓSITO, I., 2012. “ Drassanes Reials”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2011, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 57-58.
 • MORENO EXPÓSITO, I., 2012. “ Drassanes Reials”, Anuari d’arqueologia i patrimoi de Barcelona 2012, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 69-70.
 • NADAL ROMA E., 2017. "Drassanes Reials”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2015, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 85-88.
 • NADAL ROMA, E.; VILARDELL FERNÁNDEZ, A., 2011. "Drassanes Reials", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 37-40.
 • RAVOTTO, A., 2011. "Drassanes Reials", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 34-36.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona