Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
L’any 2015 es van iniciar un seguit d’actuacions en tot el recinte de castell per tal de millorar l’accessibilitat i obrir al públic diferents espais de a fortificació. A la mateixa vegada s’estaven duent a terme treballs de modernització de les instal•lacions generals del castell que havien quedat obsoletes per tal d’adequar-les als nous usos de la fortificació. El conjunt de les intervencions ha afectat especialment els diferents nivells del primer recinte del castell, però també s’han perllongat fins al segon recinte. Algunes de les actuacions van concloure l’any 2015 però d’altres continuaran fins el 2016. En aquesta article es presenten els resultats de les zones acabades i el proper any 2016 es presentarà una síntesi del conjunt global de les actuacions. Aquesta explicació es centrarà en les intervencions realitzades al pont llevadís del castell i a l’antic cos de guàrdia.
L’accés principal al castell es troba al quadrant nord-est de la fortificació entre els baluards de Sant Carles i Santa Amàlia on es troba la porta principal de disseny monumental i estil clàssic. Davant de la porta, travessant el fossat, hi ha el pont d’entrada al castell, conformat per dos trams. El tram final del pont, d’uns 4m, originàriament havia estat mòbil. La part mòbil del pont ha estat objecte de remodelacions continues tot i que amb el temps ha perdut la seva mobilitat. L’actuació sobre aquest element va consistir en substituir l’estructura anterior fixe per una de nova també fixe. Aquests treballs van consistir també en la realització de dues rases a banda i banda del pont per tal de poder encastar l’estructura del nou suport fet que va permetre estudiar l’estratigrafia en aquest punt.
Gràcies a la documentació escrita sabem que el pont es va aixecar durant el procés de construcció del castell actual i que ja apareixia en el projecte de fortificació perfilat per Juan Martín Cermeño el 1751 que replantejava tota aquesta banda del castell. En quant al procés constructiu sabem que l’any 1765 s’encarrega el model per a la porta principal d’entrada al castell. Entre els anys 1766 i 1767 es van construir els engranatges i els fonaments i pilars de la part fixe del pont.
Estructura original del pont
Amb la informació de la que disposem podem dir que l’estructura del pont original corresponia amb una estructura de fusta feta a base de bigues i travessers, originàriament de roure, acabats interiorment i exteriorment amb taulons. Aquesta peça anava encaixada a la paret de la banda del castell i, quan el pont estava abaixat, descansava sobre la part fixe del pont.
1. Costat Castell
En aquest costat e pont descansava sobre tres mènsules de pedra de Montjuïc encaixades a la paret del castell per sota el llindar de la porta,, una al centre i les altres dues als dos costats. La part superior de les mènsules està situada a uns 65cm per sota del nivell del marxapeu de la porta principal del castell. Per damunt de les mènsules devia haver una biga travessera sobre la qual descansava l’estructura de fusta del pont. En els laterals de a paret a banda i banda per sobre la cota superior de la biga travessera sobre les mènsules, hi havia les peces de ferro en les quals es devia encaixar l’eix sobre el qual havia de girar l’estructura del pont de fent-lo pujar o baixar a conveniència. Pel que fa al mecanisme d’accionament del pont actualment encara se’n conserven algunes restes a la part inferior de la porta del castell. Per a la subjecció d’aquests mecanismes hi ha una estructura a banda i banda formalitzada com un pilar de carreus de pedra de Montjuïc i coronat amb una mènsula de pedra col•locada lateralment.
2. Costat pont
En aquest punt no ha estat possible documentar d’una manera tan clara l l’estructura original del pont ja que els rebaixos realitzats no han arribat a la cota inicial.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1765
Encàrrec del model de la porta principal d'entrada al castell
Tipus: Notícies / documents | Data: 1766
Col·locació dels engranatges de del pont llevadís i construcció dels fonaments i els pilars de la part fixa del pont.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1792
Projecte de reparació de la Comandància d'Enginyers de Catalunya: reforma del pont llevadís i cadenes
Tipus: Notícies / documents | Data: 1818
Reconstrucció de l'estructura del pont
Tipus: Notícies / documents | Data: 1960
Cessió del Castell de Montjuïc a la ciutat de Barcelona
Tipus: Notícies / documents | Data: 1962
Treballs d'arranjament del pont llevadís del castell de Montjuïc adjudicats per l'Ajuntament de Barcelona a l'empresa Francisco Closa Alegret
Tipus: Notícies / documents | Data: 1751
Pont llevadís perfilat per Juan Martín Cermeño el 1751 al projecte de remodelació de la fortificació del castell
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3804
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona