Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Can Ricart

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sant Martí
Codi de parcel·la:
115
Codi d'illa:
31458
Adreces:
Carrer Emília Coranty 5-9
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 433103,00000 | UTM Y: 4584389,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Can Ricart

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada al carrer d’Emília Coranty, 5-9 ha estat motivada per les obres de rehabilitació parcial d’una de les naus de l’edifici i va concloure amb resultats positius. Els treballs arqueològics han consistit en el seguiment arqueològic de l’excavació del fossat de l’ascensor (a la zona central SE), així com la retirada del nivell de circulació existent. Pel que fa a l’exterior, s’ha excavat una rasa de pas de la xarxa de fred i calor que arribava fins a l’interior de l’edifici, al seu extrem NE. Així mateix, s’han excavat una rasa de pas de telecomunicacions (que travessava el carrer Emília Coranty fins al mateix extrem NE de l’edifici) i una rasa per al pas d’un tub d’aigua antiincendis (que anava del carrer del Marroc fins al mateix punt NE de l’edifici).
A nivell general, l’estratigrafia localitzada durant l’excavació de la rasa exterior i del fossat de l’ascensor ha permès documentar un nivell de rebliment previ a la construcció de Can Ricart (a partir de 1853), que estaria vinculat a l’ús de l’espai com a zona de conreu (en època medieval i moderna). A la resta, per damunt d’aquest estrat s’han localitzat un seguit de rebliments associats amb el moment de la construcció de la fàbrica i diferents rebliments associats amb el desmuntatge d’estructures anteriors del mateix edifici i a la pujada dels nivells de circulació.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Canalització

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
gebrer - juny 2015
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Gemma Caballé Crivillés
Motivació:
Excavació del fossat d'ascensor i rases de serveis
Promotor/propietari:
BIM/SA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CABALLÉ CRIVILLÉS G., 2017. “Can Ricart”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2015, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 57-58.
  • CARMONA, M.C.; COLL, R.; JUNYENT, E., 2010. "Can Ricart", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2009. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 60-65.
  • VILLAVERDE, M., 2007. Una fàbrica d’estampats a Sant Martí de Provençals. Can Ricart. Estudi històric, arquitectònic i constructiu de Can Ricart, encarregat per 22 ARROBA BCN SA. Àqaba. Documentació històrica. Inèdit.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona