Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica a l’Avinguda Francesc de Cambó, carrer Freixures, Mercaders responia al projecte d’infraestructures troncals que afectava a aquesta zona. Es van realitzar diverses rases per instal·lar nous tubs de RSU en cadascun dels carrers. Així, a l’avinguda Francesc Cambó es va obrir una rasa per tal d’instal·lar-hi el nou col·lector de RSU; concretament a la vorera sud de l’Avinguda Francesc Cambó, entre el carrer Mercaders i la Via Laietana. Aquesta feia uns 0,40 m. d’amplada i uns 0,30-0,40 m. de fondària i transcorria a uns 0,80 m. de la paret dels edificis. No es va documentar cap resta estructural ni estratigràfica d’interès arqueològic, ja que estava absolutament afectada per la instal·lació de serveis. A la vegada es va obrir una cala a la cantonada nord-est de l’Avinguda Cambó amb el carrer Mercaders. Aquesta cala feia uns 3 x 5 m. de superfície, i va arribar als 2 m. de profunditat. Tampoc van aparèixer restes arqueològiques. Per últim, al carrer Mercaders es van practicar quatre rases en diversos llocs. La primera intervenció va tenir lloca a l’entrada oest, tocant a l’Avinguda Cambó, i es va dur a terme una rasa de 2 m. d’ample i es va posar al descobert un seguit de restes arqueològiques al perfil nord com van ser dos murs de cronologia desconeguda, un tercer possiblement dels segles XIX-XX, i un paviment de calç del qual tampoc es va determinar la seva cronologia. La segona intervenció va consistir en una rasa de 2 m. d’amplada practicada al centre del carrer amb direcció nord. Aquí també es van posar al descobert diverses restes de murs. Dos murs que es van situar cronològicament entre el segles XV-XVI, un tercer dins dels segles XVIII-XIX, i per últim un nivell d’enderroc que ho cobria tot del segle XIX. La tercera rasa discorria en el mateix tram del carrer, paral·lela a l’anterior a una distància d’1 m. Presentava una amplada de 0,60 m. i es va aprofundir uns 0,50 m., posant-se al descobert diverses restes de murs d’època medieval, altres d’època moderna (segle XVIII-XIX), així com clavegueres del segle XIX. La darrera intervenció en aquest carrer va consistir en la realització de tres cales alineades a la banda nord-est del carrer per tal de plantar tres arbres, amb una fondària de 0,80 m. Tan sols a la segona cala es van documentar les restes d’un mur de finals del segle XIX principis del segle XX. En definitiva, totes aquestes restes es van associar a les aparegudes en la intervenció feta a la part nord-oest del carrer Mercaders i a la prolongació de l’Avinguda Cambó l’any 2005, és a dir, formarien part de l’entramat de grans i amples palaus gòtics del carrer, pertanyents a petits nobles o rics mercaders. Les restes contemporànies formarien part dels edificis anteriors a la darrera urbanització del barri, el Pla Baixeras o Reforma Interior, que amb l’obertura de l’Avinguda Cambó va partir el carrer Mercaders per la meitat i que segurament va enderrocar molts edificis medievals i moderns.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1243
Construcció del nou convent de l'orde dels predicadors Santa Caterina.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1835
Assalt i incendi del convent.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1837
Enderrocament del convent.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1844
Inici de la construcció del mercat de Santa Caterina o d’Isabel II.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1889
El pla urbanístic d’Àngel Baixeras afectà aquesta zona suposant l'enderroc d'antigues cases.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer de Freixures
Antigament hi eren establerts els venedors de freixures.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1417
Carrer de Mercaders
En el segle XIII els personatges més sobresortints del comerç barceloní hi havien establert la seva residència. En una de les cases del carrer va morir, el 26 de desembre de 1417, la reina Elionor de Xipre, infanta d'Aragó, néta del rei Jaume II.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1275
Data final de la construcció de l'església del convent de Santa Caterina.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/378
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona