Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: 1-29 Sant Ramon Carrer

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
2
Codi d'illa:
8114
Adreces:
1-29 Sant Ramon Carrer
42-50 Nou de la Rambla Carrer
Pieyre de Mandiargues. Plaça
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430769,00000 | UTM Y: 4581018,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica portada a terme arran de l’execució del “Projecte de recollida
pneumàtica de residus. Connexió de la xarxa del sector Arc del Teatre – Liceu amb la Central de Robadors” ha permès identificar la seqüència estratigràfica al llarg del carrer de Sant Ramon i Nou de la Rambla, així com diferents estructures arqueològiques de caire domèstic, que es poden agrupar en dues fases cronològiques diferenciades, una primera entre els segles XVI i XVIII i una segona entre els segles XIX i XX.
De la primera fase hem documentat alguns murs que, la relació estratigràfica dels estrats que s’hi associen, ens permeten ubicar cronològicament els murs en una forquilla entre el segle XVI i el segle XVIII. Molt probablement aquests murs formarien part dels edificis existents en aquest espai abans de la urbanització massiva del barri del Raval al llarg del segle XVIII, ja que aquests coincideixen amb estructures d’un plànol de l’any 1806.
De la segona fase, que emmarquem entre el segle XIX i el XX, s’han documentat alguns murs i canalitzacions que formen part dels edificis que es construeixen en aquest moment.
Un últim apunt per parlar de l’existència d’un estrat que conté material d’època romana molt rodat, que es tracta d’un nivell de sedimentació al•luvial dipositat en un moment posterior al canvi d’era.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
13 octubre de 2014 - 31 de març de 2015
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Marc Bosch de Dòria
Motivació:
Obertura d'una rasa per a la recollida pneumàtica de residus
Promotor/propietari:
BIMSA, Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BACARIA, A. [et al.]., 1993. "Parc de Sant Pau del Camp", Anuari d’intervencions arqueològiques a Catalunya. Època romana, Antiguitat tardana. Campanyes 1982-1989, Generalitat de Catalunya: Departament de Cultura, Barcelona, p. 8.
  • BACARIA, A.; PAGÈS, E.; PUIG, F., 1991. "Excavacions arqueològiques a l’entorn del monestir de Sant Pau del Camp", Tribuna d’arqueologia 1989-1990, Generalitat de Catalunya: Departament de Cultura, Barcelona, pp. 149-152.
  • PÀMIES GUAL, D., 2016. “Carrer de Sant Ramon, 1-29, Carrer Nou de la Rambla, 42-50 i Plaça de Pieyre de Mandiargues”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 199-200
  • PIERA, J.; BORDAS, A.; MORENO, I. , 2007. “Intervenció a l’Illa Robador de Barcelona 2004-2005”, III Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Sabadell, 2006), Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM), pp. 393-403.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona