Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: 31-77 Sant Pere Més Baix Carrer

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
3
Codi d'illa:
13223
Adreces:
31-77 Sant Pere Més Baix Carrer
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431336,00000 | UTM Y: 4582195,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Arran del projecte d’ampliació de la xarxa de Recollida Pneumàtica al carrer Sant Pere més Baix 31-77, l’execució de la xarxa de clavegueram entre els números 55 i 71 del mateix carrer i paral•lelament la substitució de la xarxa del servei d’aigües es localitzen, durant els treballs de rebaix, diverses fonamentacions dels antics edificis que conformaven l’antiga línia de façana del carrer Sant Pere més Baix, diverses canalitzacions d’aigua d’època moderna - contemporània, un dipòsit amb una última amortització del segle XVIII, un tram del Rec Comtal (uns 23m) i diferents ramals secundaris relacionats amb aquest
canal que data del segle XI i que, en aquest tram, es cobreix l’any 1823.
El Rec Comtal s’ha documentat des del número 5 de la Plaça de Sant Pere fins al número 5 del carrer Rec Comtal, això és un tram de 23 metres i al trobar-se a una cota molt superficial, per tal de poder passar la canalització s’ha entrat per dintre i s’ha reomplert el rec amb sorra, a través de 5 finestres obertes a la seva coberta.
Les estructures localitzades les podem dividir en tres zones diferenciades, la primera del carrer Sant Pere més Baix delimitada pels carrers Álvarez de Castro i carrer Claveguera, on es documenten un conjunt d’estructures relacionades amb la conducció de l’aigua neta d’època moderna – contemporània.
Alguna fonamentació de façana també d’aquesta època, un dipòsit amb una última amortització del segle XVIII i alguna claveguera de les finques actuals.
En segon lloc, el tram comprès entre el carrer Claveguera i carrer Metges, on es documenten diverses possibles fonamentacions de façana algunes i altres d’ indeterminades d’època moderna - contemporània, corresponents a les edificacions del carrer.
En tercer lloc, el tram comprès entre el carrer de la Sèquia, Basses de Sant Pere, Rec Comtal. Es documenten una sèrie d’estructures relacionades amb la conducció d’aigua del Rec que es desvia cap al carrer de la Sèquia, com el seu nom indica, i que molt possiblement formarien part d’un ramal secundari del propi canal. Aquestes estructures però, resten molt malmeses degut a les successives construccions, reformes i instal•lacions de serveis que ha sofert el carrer Sant Pere al llarg dels anys.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Rec

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 5 d'agost al 2 de desembre de 2014
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Vanesa Camarasa Pedraza, Codex sccl.
Motivació:
Projecte d’ampliació de la xarxa de Recollida Pneumàtica
Promotor/propietari:
BIMSA, AGBAR, Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CAMARASA PEDRAZA, V., 2016. “ Carrer de Sant Pere Més Baix, 31-77”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 194-195.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona