Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
2
Codi d'illa:
21225
Adreces:
Parc de la Ciutadella
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 432220,00000 | UTM Y: 4582034,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica vingué motivada pel projecte de renovació de la xarxa elèctrica a la zona de la fauna de la sabana africana. Malgrat la visió parcial i limitada de les restes pel fet d’haver-se documentat mitjançant rebaixos en rasa, hem pogut identificar-ne la majoria d’elles, gràcies a la planimetria històrica conservada, i assignar-les a tres moments cronològics.
En una de les rases hem pogut documentar un tram de la muralla de Barcelona, construïda durant la primera meitat s. XVI, concretament al tram corresponent entre el convent de Santa Clara i el baluard de Llevant, conegut com a Cortina de Ribera.
Es tracta d’una estructura que presenta una amplada de 3 metres, essent bastida mitjançant un parament força acurat amb carreuons de pedra de Montjuïc a banda i banda, i un cos intern de pedra i morter. A la banda occidental de l’estructura (és a dir, intramurs) presenta un estrat de sorres soltes. Aquesta part de muralla va perviure fins que la construcció de la Ciutadella va obligar-ne l’enderroc, juntament amb el del baluard de Llevant, l’any 1716.
El següent moment constructiu és, òbviament a partir de l’any 1716 quan es construeix la Ciutadella borbònica. Dels elements exhumats, en destaca la fonamentació d’un mur que, com ja venim dient, gràcies a la sobreposició de planimetria elaborada durant la present intervenció amb la planimetria antiga conservada es pot identificar amb part de l’edifici que havia de servir d’hospital per als residents de la Ciutadella i que sembla que llur construcció no s’hauria acabat mai, ja que només s’haurien construït els fonaments.
Un altre element destacat de la Ciutadella que han aparegut són alguns murs que formarien part de l’anomenada Puerta del Socorro. Aquesta porta es trobava situada entre els baluards del Princep i de Don Fernando i juntament amb la porta principal, situada davant l’actual avinguda del Marquès d’Argentera, la del Socorro era un dels dos accessos al recinte fortificat que permetia l’accés cap els territori costaners.
I ja per acabar, l’últim moment constructiu formaria part de les primeres estructures construïdes pel projecte del Zoològic, en concret es tracta d’un parell de col•lectors.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Muralla

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Ciutadella

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Jardí històric
Data Declaració:
21-12-1951
Núm. BOE:
15-1-1952
Comentari:
Parc de la Ciutadella
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
Conjunt del Parc de la Ciutadella

Actuacions:

Data:
12 novembre de 2014 - 31 març de 2015
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Lluís Juan i González, Marta Fàbregas i Espadaler (ATICS, SL)
Motivació:
Renovació de la xarxa de baixa i mitjana tensió
Promotor/propietari:
B:SM / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • GEA, M., 2008. "El portal de Sant Daniel. Darreres troballes arqueològiques al parc de la Ciutadella", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 116-136.
  • JUAN I GONZÁLEZ, L., 2017. “Parc de la Ciutadella”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2015, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 146-147.
  • JUAN I GONZÁLEZ, L., 2016. “Parc de la Ciutadella. Parc Zoològic”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 163-164

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona