Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Els treballs realitzats, subsidiaris de la reforma de les diverses finques que conformen el Palau Gualbes, han consistit en la realització de quatre sondejos situats en diferents zones, tres dels quals coincideixen amb les zones destinades a dur a terme una prospecció geotècnica i un respon a un sondeig de caràcter informatiu per tal de determinar la continuïtat de la piscina corresponent al frigidarium del conjunt termal altimperial localitzat en la finca del carrer del Regomir 7‐9. Tots els treballs s’han efectuat de forma manual.
Els sondeigs han permès identificar la presència de restes estructurals i/o estratigrafia d’època romana en tots ells. La majoria d’aquests elements corresponen al període en que la zona és ocupada per un edifici termal de caire públic situat fora del recinte emmurallat de la ciutat. L’edificació d’aquest conjunt es data a l’entorn de mitjan segle I dC – inicis del segle II dC. Concretament a aquest conjunt correspon un tram del frigidarium que consisteix en una piscina de capçalera semicircular amb tres esglaons d’accés, revestida d’opus signinum (localitzada en la intervenció arqueològica de l’any 2009 en la finca 7‐9 del carrer
Regomir). Els resultats del sondeig 1 permeten suposar que aquesta piscina es disposa en direcció a l’espai que avui dia ocupa la sala d’exposicions ubicada en la planta baixa del Palau dels Gualbes. Les dades aportades pels materials ceràmics recuperats en el procés d’excavació de la piscina corroboren l’entrada en desús d’aquesta estructura entre mitjan del segle III dC – inici del segle IV, fet que cal relacionar directament amb la construcció de la nova muralla d’època baiximperial, adossada al parament exterior de la muralla augustal.
Pel que fa al període medieval, els resultats de la intervenció arqueològica constaten que la reforma estructural de l’edificació al segle XVIII va comportar l’eliminació dels nivells estratigràfics medievals, a causa de la construcció d’un paviment de lloses de pedra. Els únics vestigis d’època medieval identificats en aquesta intervenció arqueològica resten in situ sota el tapiat de l’arcada que comunicava antigament les finques 9 i 11 del carrer Regomir.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3736
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona