Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Castell de Montjuïc

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
1952
Adreces:
Carretera Montjuïc 62-68
Avinguda Castell 2-6
Passeig Migdia 184-204
Camí Mar s/n
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430354,00000 | UTM Y: 4579413,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Castell de Montjuïc

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica va consistir en l’obertura de cales de sondeig en diferents punts del Baluard de Sant Carles, amb l’objectiu d’obtenir dades sobre l’estructura original de l’element, les cotes de circulació antigues, l’estratigrafia interior etc… per a la redacció del projecte de remodelació de la seva superfície, la impermeabilització de les naus i la connexió entre les naus de l’antic cos de guàrdia i les de les antigues casernes.
El de Sant Carles és el més petit del 4 grans baluards del castell. Presenta planta pentagonal, està situat a 14 metres d’altura respecte el fons del fossat, i la seva escarpa atalussada, està construïda de maçoneria de calç i pedra revestida amb carreuons regulars i grans carreus a les cantonades. Un cordó de pedra semicirculars emmarca el parapet i conté troneres i dues garites. Sota el terraplè, a la banda de mar, hi ha 2 naus paral•leles cobertes amb volta de canó. Sota el terraplè hi ha dues bateries de costa amb accés des de les voltes interiors del baluard.
Tot i que la construcció del castell s’inicia al segle XVII, el baluard forma part del projecte de l’enginyer Cermeño de l’any 1751, que es va dur a terme entre els anys 1753 i 1779. La fesomia actual del baluard és molt fidel a l’original, però cal esmentar dos moments constructius ja en ple segle XX que varien un xic part de la construcció. En primer lloc trobem la col•locació de dues bateries durant la Guerra Civil, que va comportar el desmuntatge dels parapets i les plataformes de canons i a més, la construcció de pous i corredors que comunicaven les bateries amb les naus situades sota el baluard. El segon moment es produeix l’any 1962 quan s’inaugura el Museu Militar i s’obre al públic el baluard i s’enderroca el barracó per l’artilleria, l’antic parapet i es canvia el paviment, augmentant uns quants cm el nivell de circulació.
Durant la intervenció també s’ha pogut documentar el sistema de desguàs de les aigües pluvials fet a partir de tubs ceràmics al parapet i a la superfície del baluard que travessava la paret del baluard per evacuar l’aigua a mode de gàrgola.

In pictures


Cronología y tipología de los hallazgos

Sin contenido

Esta intervención no contiene detalles sobre la tipología o la cronología de los hallazgos


Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Excel·lent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Museitzat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Clases
Núm. BOE:
26-06-1985
Comentari:
Castell de Montjuïc
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
Castell de Montjuïc

Actuacions:

Data:
10-21 juny de 2014
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Josep M. Vila i Carabassa
Motivació:
Treballs de recerca previs a la redacció del projecte de construcció d'un nus de comunicacions al baluard de Sant carles del castell de Montjuïc
Promotor/propietari:
Àrea Metropolitana de Barcelona/ Ajuntament de Barcelona

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • VILA I CARABASSA, J.M., 2016. “Castell de Montjuïc”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 76-84.
  • VILA I CARABASSA, J.M., 2014. "Intervenciones arqueológicas en el castillo de Montjuïc. Barcelona.", Actas de las I Jornadas de Patrimonio Defensivo de Época Moderna. Ministeri de Defensa, Subdirecció General de Paublicacions i Patrimoni Cultural, pp. 281-301.
  • VILA I CARABASSA, J.M., "Los artífices del castillo de Montjuïc de Barcelona (1640-1779): frailes, ingenieros y albañiles", Actas de las II Jornadas de Patrimonio Defensivo de Época Moderna. Castell de Sant Ferran, Figueres.
  • VOLTES BOU, P., 1960. "Historia de Montjuich y su castillo". Barcelona. Ajunatment de Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona