Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Montalegre 4.I

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
20
Codi d'illa:
5192
Adreces:
Carrer Montalegre 4.I
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430416,00000 | UTM Y: 4581737,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada a la finca situada al carrer Montalegre, 4.l., dins de la Facultat de Geografia i Història de la UB, va comportar dos tipus d’actuacions. En primer lloc, al sector 1, situat en l’espai entre la nova facultat i la pista poliesportiva annexa a la Casa de la Misericòrdia, l’actuació va consistir en el seguiment i excavació dels rebaixos de terres necessaris per a dur a terme la col·locació d’una sèrie de tubs de la xarxa de clavegueram. Aquest rebaix tenia una direcció nord-est/sud-oest i se'n va excavar una llargària de 24 m., amb una amplada de 2,30 m. arribant a una fondària de 2 m. (11,05 m. s.n.m.). En segon lloc, al sector 2, els treballs van consistir en la realització d’una cala de 9,60x5,30 m. en el pati interior del nou edifici universitari per a col·locar una trituradora per a les deixalles, arribant a una fondària de 4,5 metres. La cota final va ser de 8,5 m. s.n.m. Pel que fa als resultats obtinguts, en el sector 2 tan sols es va documentar una estratigrafia d’origen geològic, producte de les diferents acumulacions sedimentàries al·luvials aportades per les diferents rieres provinents de la Serralada de Collserola. En canvi, al sector 1, la intervenció arqueològica va posar al descobert un grup d’estructures relacionades amb un forn ceràmic que fou utilitzat en la fabricació de ceràmica vidrada, des del segle XVIII fins el segle XIX. El tipus de forn és conegut com de tradició àrab (o moruns), els quals es caracteritzen per ser de tiratge superior (en contraposició als de flama invertida). Un exemple de forn amb aquestes característiques i d’una cronologia similar el trobem encara sencer a l’obrador de Can Salamó, a la Bisbal. Un element interessant de la intervenció va ser la localització d’un gran nombre d’elements necessaris per a dur a terme la cocció, cosa que va permetre establir el tipus de ceràmica produïa aquest forn. A la vegada, també es van documentar dipòsits i safareigs relacionats amb la producció ceràmica. A partir de mitjans del segle XIX, concretament el 1859, el forn s’amortitzaria amb la construcció d’algun mur que formaria part de la Casa de la Misericòrdia (segons els dibuixos dels Quarterons de Miquel Garriga i Roca). Finalment dins del segle XX, es van documentar estructures relacionades amb la construcció de la nova Facultat d’Història i Geografia de la UB.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer de Montalegre

    El nom prové del monestir de canongesses augustinianes de la Mare de Déu de Montalegre fundat l'any 1362, edifici que passà després a ser de la Casa de la Caritat de Barcelona.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Dipòsit

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
25 d'abril - 23 de juny de 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Carles Carbonell Badia - ACTIUM
Motivació:
Clavegueram de les noves Facultats de Geografia i Història i Filosofia
Promotor/propietari:
Universitat de Barcelona / Universitat de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CARBONELL BADIA, C., 2007. "Estudi del conjunt d’estris utilitzats en el procés de cocció de la ceràmica vidrada", III Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Sabadell, 2006), Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM), pp. 41-51.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona