Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Regomir 7-9

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
13
Codi d'illa:
14166
Adreces:
Carrer Regomir 7-9
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431367,00000 | UTM Y: 4581440,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

El motiu del seguiment dels repicats del mur de la cuina del primer pis de l'edifici núm. 7-9 del carrer Regomir foren motivats per la necessitat de coneixements històrics sobre els materials constructius que configuraven l'actual mitgera de la finca amb el Centre Cívic del Pati Llimona amb l’objectiu de poder elaborar un projecte arquitectònic d'arranjament total de la finca.
L’anàlisi material, mètrica i d’acabats va permetre plantejar que, a banda de refeccions de menor importància arquitectònica, la paret descoberta mostrava fins a quatre configuracions parietals diferents. Aquestes dissemblances responien a moments cronològics diferents, per bé que no totes elles s’han d'entendre com actuacions de caràcter estrictament edilici o constructiu, sinó com a resultat d’intervencions de reforma o nou ús. Així, des d’un punt de vista estructural només s'identificaren dos conjunts significatius. Un d’ells correspon a la secció d’un part del segon nivell de la torre romana baiximperial ( segles IV-V dC.). Aquesta correspondria al punt on la torre canviava la seva forma hemisfèrica i es transformava en un mur recte i perpendicular al que tancava la torre per la part interior de la ciutat. El segon conjunt significatiu correspon al mur que es remuntà sobre el pany de muralla vers la fi de l’època medieval (segle XV). La resta de paraments, tot i mostrar datacions diferents, semblen correspondre a obres de reforma o arranjament de la paret baix medieval. Així, al segle XVI la primera construcció de la capella de Sant Cristòfol (1530) i la posterior ampliació (1567-1568) a l’interior de l’esmentada torre del portal comportà el seu buidatge parcial, per bé que en forma aïllada i sense connexió amb l’edifici de Regomir. Es desconeix l’abast físic d’aquestes obres, però és evident que representaren el buidatge parcial del farciment del registre inferior de la torre. Pel que fa als nivells superiors, la relació a nivell de circulació entre la banda dels antics edificis de Regomir i del pati Llimona, comportà algunes actuacions en forma de portes o passos oberts sobre el parament medieval. Els testimonis d’època moderna (segle XVII-XVIII) que van aparèixer a la mitgera de la cuina podrien correspondre a alguna d’aquestes operacions. Amb tot, la part inferior de la torre i del pany de muralla es mantingueren sense modificacions i sense pas entre ambdues finques. Pel que fa la cuina amb el seus revestiments de rajola, mobles, campana de fums, i envà regulador, pertanyien a les obres dutes a terme al 1862, tot i detectar-se altres obres de menor importància de datacions més contemporànies relacionades amb les canonades d’aigua, aixetes i desguassos.

Notícies històriques:

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 975

  En època del compte Borrell II el portal del Regomir encara s’esmenta com a afrontació d’unes propietats.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1015

  S’identifica com a castell de Regomir.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1530

  Es construeix la capella de Sant Cristòfol dins de la torre de l’antic castell.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1567-1568

  Es documenta l’enderroc, reconstrucció i engrandiment de la capella.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1716

  Segons el cadastre l’edifici és valorat com una construcció d’escassa entitat; es descriu com una casa de planta baixa i de tres pisos, amb dues estances en cada planta.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1845

  La propietat passà a mans de l’Hospital de la Santa Creu.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1861

  L’enderroc efectiu de la volta i de la torre posà al descobert les restes romanes de la torre.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1862

  S’inicien les obres de construcció de l’actual edifici, el qual incorpora l’espai sobre la volta de la capella, a canvi de construir una petita sagristia.

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

  Carrer del Regomir

  A l'inici del segle XI, el comte Mir emprèn la restauració del vell rec romà per assegurar regatges, moure molins i portar aigües a les portes de la ciutat, abocant el corrent al Merdançà, bo i desviant aquest del vell port i duent el rec a mar pel peu de la muralla fins a la baixada que hom en dirà del Regomir. La versió més creïble és que es tracta d'un cognom de família, tot tenint en compte que els cognoms vénen del nom de lloc. Mateu Regomir fou canceller de la ciutat l'any 1258. El Castrum Regominorum és esmentat l'any 1025.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Muralla

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Senyalitzat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Monument històric
Data Declaració:
20-04-1949
Núm. BOE:
05-05-1949
Núm. Registre Estatal:
(R.I.) - 51 - 0000417 - 00000
Comentari:
Decret de Protecció de castells espanyols.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Clases
Comentari:
Conjunt de la muralla romana.

Actuacions:

Data:
4 al 8 de juliol de 2005
Tipus:
Arqueologia vertical
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Francesc Caballé, Reinald Gonzàlez, Sara Simon Vilardaga - VECLUS
Motivació:
Projecte remodelació finca. Preveure possible afectació de la muralla
Promotor/propietari:
Foment de Ciutat Vella

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

 • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
 • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
 • GRANADOS, O.; RIERA, S.; MIRÓ, C.; PUIG, F., 1995.Guia de la Barcelona romana i alt-medieval. ICUB. Ajuntament de Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona