Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Canuda 2-4

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
20
Codi d'illa:
8198
Adreces:
Carrer Canuda 2-4
La Rambla. 132
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430725,00000 | UTM Y: 4581778,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada al carrer de la Canuda, La Rambla, consistent en les obres de reforma de l’edifici es va centrar en el control dels rebaixos de terra necessaris per l’obra i per aquest motiu no es pot donar per exhaurida l’estratigrafia i la possibilitat de documentar noves estructures muraries.
La intervenció arqueològica ha permès ampliar el coneixement de l’evolució de l’entramat urbanístic de la zona a tocar de la muralla del segle XIII fins a l’actualitat, així com també les característiques de la zona prèvies a la construcció de la muralla, amb estratigrafia d’època romana i també de l’estrat de riera.
La intervenció es va iniciar a la finca número 2 del carrer Canuda, amb un sondeig per a la instal•lació d'una grua i la realització de diversos encepats, fossats d’ascensor i riostes de fonamentació de l’edifici sense aportar cap tipus de resta antròpica.
Les tasques a realitzar en el subsòl de l’edifici número 4 del Carrer Canuda han estat diverses, donat que contemplaven un primer rebaix de més de 100 cm de fondària respecte al sòl actual de l’obra, dos fossats d’ascensor, diversos encepats i pous, així com l’enderroc de la part de soterrani que quedava en peu.
A grans trets podem indicar que amb els treballs de camp realitzats hem establert dues fases de la trama urbana. Es a dir, a la zona més oriental, des de la mitgera de l’edifici de l’Ateneu Barcelonès, sota la zona de les voltes, els estrats presentaven una dinàmica molt poc alterada, que anava des dels nivells de preparació dels paviments actuals, passant per un estrat de finals del segle XV, l’estrat de la riera, els estrats argilosos i llimosos d’època romana i per últim el substrat geològic tortorà. En canvi, a l’altre costat es veu totalment alterat per la construcció de l’estança amb l’enllosat de pedra, i per estructures més modernes.
D’aquesta manera, les estructures de cronologia més antiga, posterior a la construcció de la muralla del segle XIII, i anteriors al segle XV podrien correspondre a una zona de tipus domèstic i d’horts.
Un segon moment s’ubica entre els segles XVII-XVIII i està caracteritzat per un enllosat de pedres, relacionat també amb un habitatge o possible pati.
Malauradament, la consulta del quarterons d’en Garriga i Roca no permet identificar algun tipus d’edifici amb anterioritat al 1860, i en aquella data, el solar consta en construcció. Malgrat això, podem donar per fet que les construccions del segle XVII-XVIII, haurien estat enderrocades en el moment de construir l’edifici actual, i sobretot, amb l’excavació del soterrani que afecta als dos solars, al número 2 i 4 del carrer Canuda.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 14 de novembre del 2013 al 30 de juny de 2015
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Jose Manuel Espejo Blanco / Anna Bordas Tisser, ATICS, SL.
Motivació:
Remodelació dels edificis
Promotor/propietari:
Agrupación Guinovart Obras y Servicios Hispania, S.A./ Punta Na, SA

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BORDAS TISSIER A.; ESPEJO BLANCO J.M., 2017. “Carrer de la Canuda, 2-4. La Rambla, 132”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2015, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 62-65.
  • BUSQUETS, C. PASTOR, I., 2005. "Aportació a l’estudi de la trama urbana baixmedieval de l’actual plaça Vila de Madrid (segles XIII-XV). Resultats de la recerca arqueològica i documental", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 01, MHCB, Barcelona, pp. 118-125.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona