Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Plaça del Regomir

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Plaça del Regomir
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431316,00000 | UTM Y: 4581456,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Durant els treballs constructius per a la instal·lació d'un transformador, a l'angle sud-oest de la plaça de Regomir es van descobrir restes arqueològiques a l'octubre de 1962. Es tracta d'un mosaic que posteriorment seria dipositat al Museu d'Història de la Ciutat, actual Museu d'Història de Barcelona. Aquesta peça localitzada amida 96 per 66 cm, i cadascuna de les tessel·les, que són de marbre, entre 1,5 i 2 cm. El número d'inventari correspon al 8359. Consisteix en un motiu geomètric en quadrats en blanc i en negre alternats. Xavier Barral (1978) proposa la datació entre els segles II-III dC.
L'arqueòleg Josep de Calassanç Serra i Ràfols, en el fons personal dipositat a l'Institut d'Estudis Catalans, relata en unes notes manuscrites l'aparició del mosaic i un gruix de guix per sobre. Cal fer esment que el fragment de mosaic romà es va localitzar en el seu emplaçament original.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Plaça del Regomir

    A l'inici del segle XI, el comte Mir emprèn la restauració del vell rec romà per assegurar regatges, moure molins i portar aigües a les portes de la ciutat, abocant el corrent al Merdançà, bo i desviant aquest del vell port i duent el rec al mar pel peu de la muralla fins a la baixada que hom en dirà del Regomir. La versió més creïble és que es tracta d'un cognom de família, tot tenint en compte que els cognoms vénen del nom de lloc. Mateu Regomir fou canceller de la ciutat l'any 1258. El Castrum Regominorum és esmentat l'any 1025.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Paviment

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 100 - 199 d. C.
Cronologia final:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
1962
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Urgència
Director / Autor:
Josep de Calassanç Serra i Ràfols
Motivació:
Control del sondatge per la instal·lació d'uin transformador
Promotor/propietari:

Documentació

Bibliografia:

  • BALIL, A., 1964. Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino, Instituto Español de Arqueología - Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid.
  • BARRAL ALTET, X., 1978. Mosaïques et médiévales de la Regio Laietana (Barcelona et ses environs), Institut de Arqueologia i Prehistòria de la Universidad de Barcelona, Barcelona.
  • UDINA MARTORELL, F. , 1967. “Campaña de las excavaciones arqueológicas llevadas a cabo por el Museo de Historia de la Ciudad de Barcelona en 1961 -1962”, Cuadernos de Arqueología e Historia, XI, Ajuntament de Barcelona – Museu d’Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 5-30.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona