Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: carrer de Sant Pere Més baix 1-31

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
carrer de Sant Pere Més baix 1-31
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431152,00000 | UTM Y: 4582005,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

El seguiment arqueològic de diversos sondeigs, rases i rebaixos al tram comprès entre els números 1 i 31 del carrer de Sant Pere Més Baix va evidenciar estructures d’època moderna i contemporània.
Les restes van ser localitzades en dues zones del carrer de Sant Pere Més Baix. La primera, delimitada per l’espai situat davant les finques números 1-11 i 2-8, va deixar al descobert diverses estructures pertanyents a la trama urbana anterior a la construcció de la Via Laietana.
L’obertura d’aquesta avinguda va comportar l’enderroc de les primeres finques del carrer de Sant Pere Més baix, fent que el carrer comencés uns quants números més enllà i que la línia de façana de façana dels edificis reculés amb la finalitat d’eixamplar el carrer.
En aquesta zona els treballs arqueològics van evidenciar diverses fonamentacions de façana d’època moderna-contemporània, corresponents, segurament, a les finques 6 i 8 de l’antiga numeració del carrer, alguns murs interiors d’aquestes finques i restes de preparacions de paviments.
També es documentaren clavegueres d’aquetes edificis que desembocaven a l’interior del col•lector principal del carrer, també documentat, que constava de dues fases constructives emmarcades entre els segles XVII i XIX.
La segona zona en la qual es documentaren restes és la compresa entre les finques números 28-32 i 27-31. Aquí es localitzaren diverses clavegueres corresponents a les cases actuals, datades de principis del segle XX, que desembocaven al col•lector general del carrer. També es documentaren dues fonamentacions de façana: una corresponia a l’edifici actual del núm. 32, de mitjan segle XIX, i l’altra, possiblement, a l’antiga finca que estava situada en el lloc de l’actual número 28.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
16 de juliol-30 de setembre / 6-29 d'octubre/ 6-29 de novembre de 2013
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Alba Tenza Ferrer-Codex, Arqueologia i Patrimoni, SCCL
Motivació:
Urbanització del carrer
Promotor/propietari:
Districte de Ciutat vella (Ajuntament de Barcelona)

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • TENZA FERRER, A., 2015. “ Carrer de Sant Pere Més Baix, 1-31”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2013, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 123.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona