Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Monestir de Sant Pau del Camp

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
16
Codi d'illa:
6105
Adreces:
carrer de Sant Pau 99
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430560,00000 | UTM Y: 4580858,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Monestir de Sant Pau del Camp

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Les tasques arqueològiques realitzades consistiren en el control arqueològic de l’excavació d’u fossat per a la caixa de l’ascensor al costat del despatx parroquial de l’edifici annex, una rasa de serveis soterrats, una cala al rebedor-recepció del mateix edifici, el control del repicat de les parets a la sala de catequesi i l’excavació de dues rases per instal•lar les canalitzacions de desguàs a l’exterior de l’església. Si bé la cala 1 no proporcionà restes arqueològiques, al sondeig 2 es detectà un mur de contenció i delimitació. Al costat est es documentaren restes d’un paviment de calç i a l’altra banda hi havia una altra estructura murària que cobria, parcialment, les restes d’una tomba de caixa de lloses.
Els materials permeten datar l’amortització d’aquestes estructures en època baiximperial.
El repicat de les parets de l’antiga sala capitular del monestir, coneguda com a sala de catequesi, va permetre documentar la construcció d’aquest àmbit cap a finals del segle XII-principis del segle XIII. E van poder registrar diversos accessos antics tapiats – una porta d’arc de mig punt i una altra d’arc apuntat que comunicaven amb el claustre i diverses finestres-.
En conclusió, la intervenció arqueològica va permetre documentar novament estructures baiximperials, relacionades amb la gran zona de necròpolis d’aquest sector de la ciutat, com també obtenir més informació sobre les estructures que conformaven el monestir durant l’època baixmedieval i moderna.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Monestir

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Excel·lent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
26 de febrer-22 de març / 1-19 de juliol de 2013.
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Júlia Miquel i López - Akhesa, SL
Motivació:
Realització d'un fossat per a la caixa d'un ascensor, realització d'un sondeig a l'entrada del'difici annex, adequació de l'espai conegut com a sala de cataquesi i excavació de rases exteriors per a serveis.
Promotor/propietari:
Arquebisbat de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • ACHÓN CASA, O.; LAGES TONET, A., 2011. "Monestir de Sant Pau del Camp", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 55-59.
  • GONZÀLEZ, R. , 1998. Informe històrico-arqueològic (lectura de paraments) del claustre del Monestir de Sant Pau del Camp de Barcelona. Barcelona (inèdit)
  • GUASCH, N. et alii. , 2015. “Geologia, arqueologia i restauració. L’anàlisi estratigràfica de morters i l’arqueologia de l’arquitectura: un exemple de col•laboració en la recerca” a V Congrés d’Arqueologia medieval i moderna a Catalunya. Barcelona, 22-25 de maig del 2014. Actes, Vol I, monogràfic: La ciutat, Barcelona. p. 289-298
  • MIQUEL I LÓPEZ, J., 2015. “ Monestir de Sant Pau del Camp”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2013, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 96-97
  • VIGUÉ, J. , 1974. El monestir romànic de Sant Pau del Camp. Artestudi Edicions, Barcelona

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona