Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica va consistir en el seguiment dels treballs de connexió d’uns col•lectors. L’obra es va dividir en tres fases:
Fase 1. Excavació d’uns 30 metres a l’interior del col•lector ja existent en el Passeig de Lluís Companys (entre els números 13-17) doncs s’havia de modificar la cota per sota de la solera actual. Fase 2: Es tracta d’una rasa a cel obert, d’uns 30 metres de llargària (entre les finques 17-21 del mateix passeig), 1’6 metres d’amplada i entre 4-4’5 metres de profunditat. I Fase 3: Rasa a cel obert, també d’uns 30 metres de longitud (entre els números 80-82 del carrer Trafalgar, d’1’6 metres d’amplada i 4’5-5 metres de profunditat.
L’excavació a cel obert va permetre documentar diverses estructures d’entitat, d’època medieval i moderna. Un dels elements documentats a destacar és un pont, de 5 metres d’amplada i 5 metres de llargària, amb pavimentació de llambordes, i parets laterals que formen arcs escarcers i que a més actuen de barana. Pels materials apareguts sembla que s’hauria construït al llarg del segle XV i quedaria amortitzat durant la construcció del baluard del Portal Nou, l’any 1675. I per la seva situació i mesures sembla que serviria per a creuar el Rec Comtal. A pocs metres del pont es va documentar una altra estructura d’e`poca medieval i fins i tot més antiga que el pont. Es tracta d’una via, i més concretament, pensem que podria tractar-se de la prolongació de la Via d’Horta, que ja havia estat documentada de forma paral•lela al costat del Rec Comtal, per exemple a la intervenció de l’intercanviador de l’estació de l’Arc de Triomf Sembla que fou construïda al segle XIV, tot i que no es pot descartar que hi hagués una fase anterior del segle XIII, amb un altre tipus de pavimentació avui perduda. La seva amortització l’hem situat al segle XVI.
D’època moderna, documentem un petit fragment (1,2 metres) del flanc oest del baluard de Portal Nou, just en l’encreuament entre el carrer de Trafalgar i el Passeig de Lluís Companys, a només un metre per sota del nivell de rasant actual del carrer i de 3, 3 metres d’alçària conservada. També es va poder accedir a l’interior del Rec Comtal que passa davant el número 82 del carrer de Trafalgar. Es tracta d’un tram modern, segurament construït després de l’aixecament del baluard de Portal Nou (1672-1675).
Tipus: Notícies / documents | Data: 1672-1675
Es construeix el baluard del Portal Nou.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3567
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona