Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
L’actuació va constar de dues fases: la primera va consistir en l’obertura d’una cala per tal de cercar una de les entrades principals del refugi i la segona fase, es va centrar en la documentació de l’interior del refugi.
Segons els plànols originals del refugi 1513 procedents de l’Arxiu Municipal Contemporani, el refugi comptava amb cinc accessos, un al carrer de Roger, dos al carrer de Juan de Sada i dos més a l’avinguda de Madrid. Tots comptaven amb dos trams d’escales en forma d’”L” que permetien assolir la cota de circulació interior del refugi. La cala efectuada al carrer de Joan de Sada cantonada amb carrer Violant d’Hongria Reina d’Aragó, que tenia per objectiu documentar una d’aquestes entrades, no va permetre documentar les escales, que estarien a l’interior d’un edifici actual, sinó la part exterior de la volta de la galeria.
La inspecció a l’interior del refugi, feta a través d’una de les dues tapes de registre de clavegueram, va permetre conèixer amb exactitud el seu estat actual. Es tracta d’un refugi de 151 metres lineals, amb els cinc accessos originals tapiats. No s’hi ha observat cap grafit de l’època a les parets.
La modificació més important des de la seva construcció ha estat la connexió amb la xarxa de clavegueram en un moment indeterminat i el canvi del nivell de circulació interior. Aquest canvi de la cota del nivell de circulació el relacionem amb la necessitat d’assolir un pendent constant i formar una canalització lateral per on discorren les aigües brutes. Finalment, la connexió amb els desguassos de les finques del carrer de Juan de Sada mitjançant petits orificis efectuats a les parets laterals del refugi li han suposat una afectació de molt poca entitat.
Este obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3562
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.