Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
L’objectiu principal de la intervenció era determinar, en relació al baluard de Sant Antoni documentat en anteriors intervencions (005/11), la situació exacta i l’estat de conservació del sistema defensiu més avançat, és a dir, la contraescarpa, el camí cobert i el glacis o esplanada.
D’un moment anterior a la construcció del baluard es documentaren un parell de murs de maçoneria que probablement tancarien parcel•les de conreu.
Sembla que en el marc de la Guerra dels Segadors es bastí el baluard de Sant Antoni. Arran de la intervenció es posaren al descobert un tram de 21 m. de longitud dela planta de la cara nord del baluard, situat a la nau est del mercat, i un petit tram d’uns 3 m. de la cara sud, en aquest cas, al pati del carrer de Manso.
Situat entre l’escarpa i la contraescarpa, hom hi troba el fossat o vall. Pel que fa a la contraescarpa o límit exterior del fossat, es va destapar en planta un recorregut d’uns 123 m. de longitud al llarg de la part central del mercat. Es dóna el fet que davant el vèrtex del baluard, la contraescarpa efectuava una curvatura molt pronunciada per tal d’encarar la cara sud de la fortificació.
Entre la vora de la contraescarpa i la cresta del glacis es van enregistrar les restes constructives del corredor o camí cobert i tres petits trams d’un parapet, l’anomenada “estacada”.
Finalment, a l’exterior del parapet s’evidenciaren una sèrie d’estrats que formaven el glacis que mostraven un suau pendent vers el camp obert.
Sembla que a mitjans segle XIX s’enderrocà part del baluard i es reomplí el fossat per tal de construir un nou tram de la carretera de Madrid que sortia de la ciutat pel carrer sant Antoni Abat.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1647
S'acaba la construció del baluard de Sant Antoni
Tipus: Notícies / documents | Data: 1872
Es construeix el mercat de Sant Antoni.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3463
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona