Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Turó de la Rovira

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Horta-Guinardó
Codi de parcel·la:
63
Codi d'illa:
1576
Adreces:
carrer de Marià Labèrnia
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429946,00000 | UTM Y: 4585662,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Turó de la Rovira

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Durant els anys 2006-2008, l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Baró, la Fundació Escolta Josep Carol, l’Agència de Promoció del Carmel i entorns, sa., el Districte d’Horta-Guinardó, el Memorial Democràtic i el Museu d’Història de Barcelona varen coordinar uns camps de treball amb voluntaris arreu del món. Principalment, les tasques varen consistir a la neteja i condicionament de l’espai de les defenses antiaèries de la Guerra Civil espanyola. L’enderrocament de les barraques va fer que s’acumulés la runa en el mateix indret, principalment als habitacles i dependències de la bateria antiaèria.
Al 2010 s’inicià el procés de restauració, consolidació i adequació de les estructures existents al cim del Turó de la Rovira. Com a testimoni de la importància de la parcel•lació de la zona, es va restaurar el mur de tanca visible en alguns trams de l’antiga finca d’El Castell. L’adequació d’aquest espai, va permetre l’actuació de les estructures militars netejant i consolidant el formigó encofrat. Per l’escassetat de les restes de barraques es va veure amb la necessitat de consolidar les estructures davant el perill de la seva desaparició.
El respecte per la diferenciació d’espais d’aquest patrimoni efímer ha permès desenvolupar un model específic per a la consolidació i manteniment d’aquest nucli de barraques, respectant la composició espacial i les restes conservades.
Com a model de restauració únic i de gran importància per al barraquisme, el Turó de la Rovira mostra la delicadesa d’un patrimoni que ens permet reconstruir part de la història de la formació de la ciutat. Aquesta consolidació de les restes del barraquisme, no mostra la ruïna sinó la geometria dels espais per poder diferenciar els hàbitats. El procés de restauració se’ns presenta com a una necessitat de respectar les condicions d’hàbitat de la història més recent.
A part de la senyalització als tres punts d’entrada al recinte, amb un monòlit anunciador, s’han realitzat la configuració de 5 plafons per a les visites autoguiades. Ubicats estratègicament a l’espai patrimonial, aquests corresponen als següents:
1. El Turó de la Rovira al llarg del temps
2. El lloc de comandament
3. La bateria antiaèria del Turó de la Rovira
4. El barri dels Canons
5. La ciutat informal del barraquisme
El Museu d’Història de Barcelona ha realitzat la proposta museística de tot l’espai, integrant els elements històrics que ocupen el cim del turó, essent l’indret un nou centre del museu. A més, aquest també forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

En imatges


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Batèria antiaèria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Altres

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Consolidat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
31 maig - 31 agost de 2010
Tipus:
Conservació / Restauració
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Jordi Ramos Ruiz - Atics sl
Motivació:
Condicionament de l'espai de la bateria antiaèria de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i del barraquisme des de la dècada de 1940 fins al 1990.
Promotor/propietari:
Agència de Promoció del Carmel i entorns, SA

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BOU, L. M.; GIMENO, E., 2007. El Carmel ignorat: Història d'un barri imposible, Agència Promotora del Carmel, Barcelona.
  • CONTEL RUIZ, J. M. , 2008. Gràcia, temps de bombes, temps de refugis: el subsòl com a supervivencia, Taller d’Història de Gràcia, Barcelona.
  • RAMOS RUIZ, J., 2010. “ Turó de la Rovira”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 35-37.
  • VERA DELEITO, A.; VERA DE LEITO, J., 2000. Defensa Antiaérea Republicana (1936-1939), Artillería y Refugios (Algo de valor), Ed. Jorge Vera de Leito Aparici, València.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona