Descripció:
Actualment, el nucli històric de Les Corts ocupa la zona més central del districte essent l’antic municipi agregat a la ciutat de Barcelona al 1897. Aquest sector combina edificacions de les primeres urbanitzacions del segle XVIII i XIX que es van obrir els principals carrers. L’església de Santa Maria del Remei, dedicada a la patrona, està situada a la plaça de la Concòrdia d’aquest barri.
Una de les partides de la parròquia de Sarrià, va ser Les Corts. Les primeres referències al lloc de les Corts, les trobem en un document de l’any 1066 present al cartulari de Sant Cugat del Vallès en el qual l’abat i la congregació d’aquest monestir donen a Guillem Sendred unes peces de terra “ad ipsas Curtes, in loco qui vocatur Magoria”. El mot “corts ve de la paraula llatina “cohors-cohortis”, romànic “cort”. Deu ser traduïda com a domini rural o casa de camp, és a dir, “masia”. Així, doncs, la realitat agrícola de Les Corts es testimonia des dels primers temps documentats d’una forma evident, i designava aquest indret del Pla de Barcelona, caracteritzat per l’hàbitat rural dispers, les masies que fins fa pocs anys s’escampaven pel terme; el nucli de la població, amb carrers i cases, característic de pobles nascuts al voltant d’una església, es formarà posteriorment.
Va ser entorn al Camí de Les Corts a Sarrià, on s’instal•laren les masies disgregades de les Corts Velles, que corresponen a la les edificacions que assentaren la partida per donar sentit al municipi. Aquests erem: Cam Sòl de Dalt, Can Macalon, Can Coix, Can Closetes, Can Grau, Can Farinetes, Can Calopa, Can Duran i Can Ramon de l’Ull.
El terme civil de Les Corts va créixer considerablement, i al segle XVII s’estenia fins a Sant Pere Màrtir, per la qual cosa els fogatges de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià d’aquell segle observem que tant el monestir de Pedralbes com la torre de Santa Caterina s’inscriuen dins del tall de les Corts, mentre el tall de Sarrià, amb major població però menys extens, comprèn, concretament, la vila –sagrera i carrerons-. El paisatge actual del nucli de Les Corts correspon a les primers urbanitzacions vuitcentistes i noucentistes, juntament amb d’altres de nova creació.