Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Can Bruixa

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Les Corts
Adreces:
carrer de Galileu 287-297 i 294-296
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 427429,00000 | UTM Y: 4581778,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Can Bruixa

Descripció:

Al marge sud del camí de Barcelona a les Corts, i entre la riera de Quatre Camins i el torrent de Can Feu, antigament de Llobet, Guerau Piera i Agnès Llopart edificaren a mitjan segle XVIII el seu mas, conegut a la contrada com a Can Bruixa. Era una obra de maçoneria, entramat de pi, maons i fusta, línies pures i equilibrades, senzilla però sòlida, de tres cossos, el central més elevat i cobert amb teula àrab a dues aigües, i els laterals a una sola aigua, en el més pur estil del Pla; posteriorment s’hi afegiren altres construccions d’una sola planta i coberta de terrassa, destinades a magatzems i bestiar. El conjunt es completava amb quadres, cort de porcs, i un pou per l’abastament de la casa i el safareig.
L’espai interior s’ordenava en tres pisos, planta baixa, pis principal i golfes, les quals s’obrien a l’exterior en una galeria de tres arquets de mig punt, completada a banda i banda per unes finestres circulars en forma d’ull de bou. L’equilibri d’obertures a la façana s’aconseguia a partir de l’eix format per la porta adintellada i el balcó central, creuat a cada banda per les grans finestres, emmarcades amb carreus polits i equidistants, enreixades les del pis baix, que donaven un total de tres obertures per planta. Tampoc faltava entre el balcó i la finestra de l’esquerra un magnífic rellotge de sol, element decoratiu, però no frívol.
L’any 1946 s’enderrocà l’antic mas per construir cases de lloguer. S’aprofitaren, però, els murs de l’antiga masia, transformant la portalada en dues petites finestres. L’era de Can Bruixa és, ara per ara, la gran vorera que recentment s’ha pavimentat al carrer del seu nom, i un nou i gran edifici ha substituït l’anterior.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentació

Bibliografia:

  • NAVARRO MOLLEVÍ, I., 1993. Masies de Les Corts: Torres, masos i altres cases, Arxiu Municipal del Districte de Les Corts, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona