Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Can Duran / Can Feló

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Les Corts
Codi de parcel·la:
1
Adreces:
carrer del Capità Arenas
avinguda Carles III
plaça de la Reina Maria Cristina
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 427086,00000 | UTM Y: 4582089,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Can Duran / Can Feló

Descripció:

Va ser la família Duran, marquesos de Peñalver, els qui iniciaren al 1743, la construcció d’un gran casal senyorívol, que amb algunes reformes conservà el seu aspecte fins que va ser definitivament enderrocat al 1965. El gran edifici de planta quadrada, amb capella, dos pisos d’alçada, cobert amb sostre pla i coronat amb una torre quadrada, de formes sòbries i senzills esgrafiats a la façana, amagava en el seu interior amplis i guarnits interiors amb mobles luxosos, una completa col3lecció d’objectes religiosos, cortinatges, murals i altres pintures. Malgrat les reformes importants, Can Feló està datada del segle XIII.
A l’octubre de 1936 va ser incautada per la FAI i el comitè de presons de la Generalitat de Catalunya la destinà a presó de dones, funció que perdurà amb la Dictadura fins al 1955. Quan l’edifici i les terres foren retornats a les monges, aquestes inscriviren, al 1963, al Registre de la Propietat la finca com a propietat de la Congregació de Germanes de la Caritat de la Presentació de la Santíssima Verge. Llavors enderrocaren l’edifici per edificar una escola nova, però el solar passà a mans d’una immobiliària –amb la qual cosa s’incompliren els pactes de la venda, que, al seu torn, el vengué a una coneguda companyia comercial “El Corte Inglés” que hi inaugurà al 1974 uns grans magatzems.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1359 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentació

Bibliografia:

  • MORAN OCERINJAUREGUI, J., 1984. "Can Feló. Notes Històriques d'un casal de les Corts (segles XIII-XIX)", El Pla de Barcelona i la seva història, Actes del I Congrés d'Història del Pla de Barcelona, Edicions de la Magrana, Barcelona, pp. 175-180.
  • NAVARRO MOLLEVÍ, I., 1993. Masies de Les Corts: Torres, masos i altres cases, Arxiu Municipal del Districte de Les Corts, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona