Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Ca l'Alegre de Dalt

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Gràcia
Codi de parcel·la:
12
Adreces:
carrer Ca l'Alegre de Dalt 82
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429781,00000 | UTM Y: 4584712,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Ca l'Alegre de Dalt

Descripció:

Ca l’Alegre de Dalt estava situada al carrer que duu el seu nom, Alegre de Dalt, al núm. 82, cantonada amb el carrer Balcells, lloc on hi tenia la seva entrada principal. Les seves terres limitaven amb la Travessera de Dalt, el carrer Escorial, les terres de Cal Comte, a l’alçada del carrer Providència i, per llevant, tancaven amb les de Cal Santpere, aproximadament en el carrer Secretari Coloma.
Es tracta d’una casa senyorial de planta quadrangular, amb tres eixos verticals simètrics i edificacions adossades. Tenia planta baixa, on hi havia la porta central, i dos pisos amb tres balcons en el primer. El segon era més estret que el primer, el qual disposava de terrasses a banda i banda. La coberta de la casa era plana i la seva decoració exterior senzilla: només en destacaven la cornisa i la barana de balustres.
La façana principal s’orientava a mar, un dels cossos afegits a l’edifici principal era, una petita capella, en aquest cas dedicada a la Verge de Montserrat i adossada en el lateral de la dreta del mas. El petit campanar de la capella era d’espadanya, amb un sol eix, i la teulada, de doble vessant i teules.
La construcció de Ca l’Alegre de Dalt data del 1688 i fou reformada el 1870. A finals del segle XIX, l’any 1881, l’ajuntament constitucional de la Vila de Gràcia, en aquella època independent de Barcelona, aprovà el plànol d’obertura del carrer de les Camèlies.
Durant la dècada de 1940 encara es venien a la masia Ca l’Alegre de Dalt conills i gallines. Després de la zona experimentaria un gran creixement, fet que provocà que, a partir de l’any 1960, es requalifiquessin les terres de conreu que voltaven la masia per tal de parcel•lar-les i urbanitzar la zona. Els canvis de l’entorn ocasionaren que el mas modifiqués la seva fesomia, quedant només com un edifici residencial voltat de jardí.
Finalment, i per sorpresa, la masia s’enderrocà a l’agost de 1981. L’empresa Riva i Garcia tirà la masia a terra, amb permís municipal.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentación

Bibliografia:

  • CASTELLÀ LÀZARO, E. , 2006. Les masies de Gràcia. Vestigis d'una ruralia històrica. Taller d'Història de Gràcia, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona