Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Can Toda

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Gràcia
Codi de parcel·la:
3
Adreces:
carretera del Carmel
avinguda Pompeu Fabra
carrer Ramiro de Maeztu
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429587,00000 | UTM Y: 4585220,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Can Toda

Descripció:

Es tracta d’una casa de camp que era situada, aproximadament, on avui hi ha el Complex Esportiu Pau Negre –Can Toda. Ocupava l’espai entre la Riera de Can Toda, a prop del carrer Ramiro de Maeztu i baixant fins gairebé el de la Mare de Déu de la Salut. Avui creua l’indret l’avinguda Pompeu Fabra. Es trobava, doncs, dins el barri de la Salut, per sota del dels Periodistes i ben arrecerada entre els vessants de la Muntanya Pelada i el Turó del Carmel.
Era un mas de línies quadrades, amb planta rectangular, coberta plana, i planta baixa i dos pisos. La façana, encarada al mar, estava decorada de forma senzilla, amb línies horitzontals; disposava de quatre balcons a la primera planta i quatre finestres a la segona. Per l’esquerre el seguia un edifici annex, per a les feines del camp, amb planta baixa i pis i, tot seguit, la capella particular, amb coberta també plana i un petit campanar d’espadanya.
Edificada al segle XVIII, Can Toda entrà en desús en la dècada dels 40 del segle XX, quan es demantella la casa i les seves terres. Cap a la dècada de 1960 l’edifici estava ja força enrunat i les terres malmeses, amb mates que havien crescut descuradament i que feien impossible l’entrada a l’entorn. El sòl fou requalificat i urbanitzat i avui s’ha convertit en una barriada que s’entén entre la riera de Can Toda i el carrer Ramiro de Maeztu, i des de la piscina municipal Pau Negre – Can Toda, per la part de muntanya, fins al carrer de la Mare de Déu de la Salut, per la part de mar.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentació

Bibliografia:

  • BOU, L. M.; GIMENO, E., 2007. El Carmel ignorat: Història d'un barri imposible, Agència Promotora del Carmel, Barcelona.
  • CASTELLÀ LÀZARO, E. , 2006. Les masies de Gràcia. Vestigis d'una ruralia històrica. Taller d'Història de Gràcia, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona