Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Montjuïc

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
8011
Adreces:
Carretera Miramar 2-36
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430776,00000 | UTM Y: 4579970,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Montjuïc

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Aquesta intervenció va consistir en el seguiment, control i documentació dels rebaixos, de diferents rases de serveis per tal d’executar el Projecte constructiu de drenatge d’aigües superficials al Parc de mossèn Costa i Llobera i connexió a la xarxa municipal.
Arran de la intervenció es pogueren documentar dues galeries.
La primera semblava correspondre a un passadís de comunicació entre dues posicions artilleres de les Bateries de Bona Vista. Tal hi com indiquen diferents autors, la instal•lació de bateries artilleres de defensa vinculats amb el Castell de Montjuïc i amb la defensa de la zona portuària, eren ja una preocupació en el transcurs de la segona meitat del segle XIX. Tot sembla indicar que a finals dels anys 20 del segle XX aquestes instal•lacions foren reformades per tal de modernitzar-les i adequar-les a les noves tendències armamentístiques. Aquestes bateries de Bona Vista formaren part de les defenses actives de la ciutat de Barcelona en el transcurs de la Guerra Civil. Acabada la guerra, aquestes instal•lacions militars, al contrari del que succeí en el cas dels refugis civils que tendiren a quedar en l’oblit, seguiren en ús fins a la dècada dels 60 del segle XX.
Així, tot semblà indicar que la galeria 1, per la seva amplada i per la seva menor diferència altimètrica entre la superfície i el sostre, podria correspondre al primer sector soterrat d’una d’aquestes bateries.
Igualment, els girs constants per evitar així l’expansió de la metralla en cas d’afectació de l’estructura sembla reforçar aquesta idea. Corroboraven aquestes els materials i tècniques emprades així com la perfecció en la seva execució. A més, la presència de diversos suports pel cablejat i els negatius d’altres (53 en total) i l’absència de grafits reforçaren encara més la utilització com a galeria de comunicació entre posicions i/o refugi en cas de bombardeig de les mateixes.
En canvi, la trajectòria i dimensions de la galeria 2, no semblaven pensades per finalitats militars o de refugi; la inclinació del paviment, la presència de revestiments i l’absència total de senyals, grafits, punts de llum o cablejat, semblaven indicar que en aquest cas, la galeria 2, pogués formar part d’una xarxa o col•lector d’aigües, anterior a la creació del ramal que desvia la seva trajectòria directa a la zona portuària per conduir-la a la xarxa principal del clavegueram, modificació realitzada a finals de la dècada dels 60 del segle XX.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Bateria de costa

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
7 al 11 de juny del 2010
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Oriol Achón Casas - Arqueociència
Motivació:
Rehabilitació jardins. Rasa clavegueram
Promotor/propietari:
Clavegueram de Barcelona S.A / Ajuntament de Barcelona

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona