Situació geogràfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Codi de parcel·la:
- 1
- Codi d'illa:
- 17178
- Adreces:
- Antonio López, Plaça
- Consolat de Mar, Carrer
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 431635,00000 | UTM Y: 4581519,00000
Descripció, imatges i notes històriques
Nom singular: Llotja de Mar
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
Durant les obres de rehabilitació de l’edifici de la Llotja de Mar de Barcelona, es documentà a l’espai on s’ha d’instal•lar un ascensor, les restes d’un paviment enllosat, fet a base de toves que es situà cronològicament (a partir de la seva tipologia constructiva i posició estratigràfica) a finals del segle XVIII-inicis del segle XIX. Pel que s’ha pogut apreciar a les zones on aquest no apareixia, no es correspondria al paviment original del moment de la construcció de l’espai (al segle XVIII), sinó que seria d’un moment posterior.
En aquest mateix indret aparegueren restes d’un dipòsit d’emmagatzematge de productes sòlids. Per la seva tipologia constructiva i posició estratigràfica respecte als murs i elements del soterrani (construït durant les reformes de l’edifici de finals del segle XVIII inicis del XIX) es situà entre els segles XVI-XVII.
Aquest possible dipòsit hauria funcionat coetàniament amb els dipòsits localitzats durant la intervenció arqueològica realitzada a la Llotja de Mar, motivada per les obres de rehabilitació de l’any 2000. En aquest sentit, documentalment es constatà que la Llotja funcionarà com a pallol de la ciutat en aquest moment i fins a començaments del segle XVIII, moment en què es convertirà en caserna militar.
Finalment, el repicat d’alguns murs realitzat durant les obres van permetre localitzar, a la zona sud respecte el saló gòtic, diversos murs de tancament corresponents a la construcció original de l’edifici (segle XIV). Aquests murs es corresponen al mur de tancament sud del saló (per la seva cara exterior), el mur de tancament sud de l’edifici (per la seva cara interior) i el possible mur de tancament est de l’edifici (per la cara interior), que se situa a l’est dels dos anteriors i amb els que defineix dos angles de tancament.
Corresponent a aquest mateix moment es localitzà una obertura, definida mitjançant un arc i que es correspondria a una finestra. Aquesta se situa a la zona central del mur de tancament est. També s’ha pogut constatar que les dues finestres d’estil gòtic que es conservaven, al mur de tancament sud del saló serien d’aquest mateix moment constructiu i mantindrien la seva posició original. Al mur de tancament sud (a la zona oest), també es localitzà una obertura corresponent a una finestra, que també es correspondria a la construcció baix medieval. Aquesta va ser conservada i aprofitada en el moment de la construcció d’època moderna.
cronologia i tipologia de les troballes
Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Comercial / Llotja
- Cronologia inicial:
- Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Informació tècnica i legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Parcialment eliminat / Amb control arqueològic
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- De l'1 al 15 de juny del 2005
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Gemma Caballé/JosepM. Vila - Arqueociència
- Motivació:
- Rehabilitació de la planta soterrani
- Promotor/propietari:
- Cambra de Comerç,Industria i Navegació de Barcelona / Cambra de Comerç,Industria i Navegació de Barcelona
Documentació
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3313