Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Llotja de Mar

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
17178
Adreces:
Antonio López, Plaça
Consolat de Mar, Carrer
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431635,00000 | UTM Y: 4581519,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Llotja de Mar

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Durant les obres de rehabilitació de l’edifici de la Llotja de Mar de Barcelona, es documentà a l’espai on s’ha d’instal•lar un ascensor, les restes d’un paviment enllosat, fet a base de toves que es situà cronològicament (a partir de la seva tipologia constructiva i posició estratigràfica) a finals del segle XVIII-inicis del segle XIX. Pel que s’ha pogut apreciar a les zones on aquest no apareixia, no es correspondria al paviment original del moment de la construcció de l’espai (al segle XVIII), sinó que seria d’un moment posterior.
En aquest mateix indret aparegueren restes d’un dipòsit d’emmagatzematge de productes sòlids. Per la seva tipologia constructiva i posició estratigràfica respecte als murs i elements del soterrani (construït durant les reformes de l’edifici de finals del segle XVIII inicis del XIX) es situà entre els segles XVI-XVII.
Aquest possible dipòsit hauria funcionat coetàniament amb els dipòsits localitzats durant la intervenció arqueològica realitzada a la Llotja de Mar, motivada per les obres de rehabilitació de l’any 2000. En aquest sentit, documentalment es constatà que la Llotja funcionarà com a pallol de la ciutat en aquest moment i fins a començaments del segle XVIII, moment en què es convertirà en caserna militar.
Finalment, el repicat d’alguns murs realitzat durant les obres van permetre localitzar, a la zona sud respecte el saló gòtic, diversos murs de tancament corresponents a la construcció original de l’edifici (segle XIV). Aquests murs es corresponen al mur de tancament sud del saló (per la seva cara exterior), el mur de tancament sud de l’edifici (per la seva cara interior) i el possible mur de tancament est de l’edifici (per la cara interior), que se situa a l’est dels dos anteriors i amb els que defineix dos angles de tancament.
Corresponent a aquest mateix moment es localitzà una obertura, definida mitjançant un arc i que es correspondria a una finestra. Aquesta se situa a la zona central del mur de tancament est. També s’ha pogut constatar que les dues finestres d’estil gòtic que es conservaven, al mur de tancament sud del saló serien d’aquest mateix moment constructiu i mantindrien la seva posició original. Al mur de tancament sud (a la zona oest), també es localitzà una obertura corresponent a una finestra, que també es correspondria a la construcció baix medieval. Aquesta va ser conservada i aprofitada en el moment de la construcció d’època moderna.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Comercial / Llotja

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
De l'1 al 15 de juny del 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Gemma Caballé/JosepM. Vila - Arqueociència
Motivació:
Rehabilitació de la planta soterrani
Promotor/propietari:
Cambra de Comerç,Industria i Navegació de Barcelona / Cambra de Comerç,Industria i Navegació de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona