Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica ha consistit en l’obertura d’una rasa des del carrer General Castaños fins al carrer del Doctor Aiguader, que ha permès obtenir una important quantitat de dades, referents a l’accés a la ciutat des del mar, és a dir, el Portal de Mar. Si bé documentalment es coneix l’existència d’un portal monumental a partir del segle XVI, arqueològicament no se n’han trobat evidències. Els estrats més antics, corresponen a paviments de terra piconada que estarien relacionats amb el portal i que acabarien format un gruix d’un metre, per les successives reformes. Cal esmentar l’existència de diversos forats de pal a l’entorn del camí d’accés al portal, que semblarien sostenir una estructura quadrangular i que es podria tractar de forques, fet prou documentat a les entrades de la ciutat.
Ara bé, a la primera meitat del segle XVII es reforça el portal des del punt de vista de defensa i es construeix al seu davant un parapet. Durant la intervenció es documenten les restes del parapet, el qual presenta una planta en forma de baluard i està construït amb carreuons ben desbastats. També es documenta un fossat paral•lel al parapet, i en el seu interior cal esmentar l’existència d’una estructura feta de maons, semblant a una rampa i que s’ha interpretat com a part del pont llevadís.
A mitjans del segle XVII es reforma el parapet i es construeix una contramuralla que amortitza parcialment el fossat. Poc temps després es construeix un mur que juntament amb la contramuralla servirà per a canalitzar l’aigua derivada del Rec Comtal.
Durant el segle XVIII es fan diverses reformes per a reforçar, encara més, la porta, perdent ja totalment el seu aspecte monumental.
Finalment totes aquestes estructures foren enderrocades a partir del 1822 amb motiu de l’eixample del Pla de Palau i la construcció d’un nou recinte defensiu que va avançar uns 50 metres la línia emmurallada i que englobava un altre espectacular i monumental Portal de Mar, del qual se’n va documentar un petit tram de fonamentació.
Per acabar es va detectar un mur que formaria part de l’edifici destinat a dipòsit comercial, construït a finals del segle XIX després de l’enderroc de les muralles.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3277
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona