Situación geográfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Codi de parcel·la:
- 1
- Codi d'illa:
- 17191
- Adreces:
- plaça de Santa Maria 1
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 431589,00000 | UTM Y: 4581656,00000
Descripción, imágenes y notas históricas
Nombre singular: Santa Maria del Mar
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica estava vinculada al desenvolupament del projecte de restauració de la façana principal, campanars i terrassa de l’església de Santa Maria del Mar, pel qual es preveia la renovació dels paviments de la planta baixa i dels primers terrats dels dos campanars del temple i de la coberta de la casa del campaner, situada entre dos dels contraforts de la façana del carrer del Fossar.
La intervenció als campanars permeté documentar els canvis en l’organització interna a nivell de la planta baixa, modificacions que són generalitzables a totes dues torres.
Així, sembla que en origen l’accés als campanars es feia només des de la nau de l’església, a través de la porta situada a la banda nord. Durant l’excavació es detectaren traces d’un paviment de lloses de pedra que es pot vincular amb aquesta primera fase.
D’aquesta planta baixa arrencaria l’escala perimetral que comunicava amb les parts altes dels campanars. La posició de l’escala, a tocar de la façana exterior de la torre, permetia que la zona central quedés lliure i s’hi formalitzés una obertura de planta circular que agafava tota l’alçada del campanar.
En relació amb això, la intervenció demostrà que aquesta disposició tubular continuava, en tots dos campanars, per sota del nivell de la planta baixa. Dita obertura fou documentada en el campanar del carrer Sombreres fins a 4 m. de fondària respecte al nivell de circulació de la planta baixa.
D’aquestes obertures inferiors, que no sabem si mai va tenir una funcionalitat específica, fou tancada per la seva part alta, al campanar del carrer Fossar, amb una volta de rajola amb una obertura central que la feia accessible. Sembla que fou en algun moment del segle XIX que es decideix convertir les plantes baixes dels dos campanars en uns espais aïllats només accessibles des de la nau.
Cronología y tipología de los hallazgos
Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Església
- Cronologia inicial:
- Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1359 d.C.
- Cronologia final:
- Contemporani (Metropolità) / 1917 - Actualitat
Información técnica y legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Bo
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- Del 23 a 25 de novembre del 2009
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Josep M. Vila i Carabasa - Arqueociència SC SL
- Motivació:
- Rehabilitació de diversos elements estructurals
- Promotor/propietari:
- Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -Arquebisbat de Barcelona- Parròquia de Santa Maria del Mar /Arquebisbat de Barcelona- Parròquia de Santa Maria del Mar
Documentación
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3272