Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Sant Pau del Camp

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
16
Codi d'illa:
6105
Adreces:
Carrer Sant Pau 99
Jardins dels Horts de Sant Pau
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430566,00000 | UTM Y: 4580883,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Sant Pau del Camp

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica vingué motivada per l’obertura d’una rasa de sanejament de l’edifici. Tot i la parcialitat de l’excavació, ja que en cap moment es va arribar al terreny natural, les nombroses restes aparegudes han permès identificar diverses fases constructives.
En primer lloc, s’ha detectat uns estrats d’amortització de la coneguda vil•la romana de la zona, que han donat materials del darrer terç del segle VI.
Una segona fase es situaria entre els segles VII i IX on es documenta un absis, petites parts de la nau de l’església, paviments associats i dues inhumacions en fossa, en molt mal estat de conservació. Pel que fa a l’absis i als murs de la nau de l’església, es pot dir, pels materials recuperats, que són posteriors a mitjan del segle VI i tenen un sostre cronològic del segle XII, moment en que es basteix l’actual temple. Ara bé per la tipologia arquitectònica de les restes es pot acotar més la cronologia, entre els segles VII i IX.
El següent moment cronològic coincideix amb la construcció de l’església romànica, al segle XII, que afecta parcialment l’església anterior. L’absis perd la seva funció i la nau sembla que passa a formar part de les dependències monàstiques del voltant del claustre.
Ja en el segle XIV es duen a terme les obres de remodelació de la sala capitular. I en el segle XVII es transforma l’absis de l’antiga església en la sagristia, tot creant un àmbit de planta rectangular. És precisament en aquest moment, l’any 1672 que es trasllada a Sant Pau del Camp, el col•legi i el noviciat de la Congregació Claustral Benedictina de Catalunya, fet que deu causar la rehabilitació i ampliació de les dependències monàstiques. Durant el segle XVIII es succeeixen diverses reformes de millora d’aquestes dependències fins que al segle XIX s’enderroca la sagristia. Ja a finals del segle XIX s’inicien les obres de restauració, durant la Setmana Tràgica s’incendia la rectoria i el monestir torna a ser cremat durant la Guerra Civil l’any 1936. A partir del 1940 s’inicien els treballs de restauració del monestir.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Fossa

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Església

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Església

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Monument històric
Data Declaració:
18-07-1879
Núm. BOE:
Gac. 30-07-1879
Núm. Registre Estatal:
R-I-51-0025
Comentari:
Església de Sant Pau del Camp
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Comentari:
Sant Pau del Camp

Actuacions:

Data:
Del 15 de març a l'11 de maig de 2010
Tipus:
Sondeig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Oriol Achón Casas; Andrea Lages Tonet; Chroma, s.l.
Motivació:
Rasa per al clavegueram
Promotor/propietari:
Arquebisbat de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • ACHÓN CASA, O.; LAGES TONET, A., 2011. "Monestir de Sant Pau del Camp", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 55-59.
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "La cristianización del suburbium de Barcino". Las áreas suburbanas en la ciudad histórica. Topografia, usos, función. Monografía de Arqueología Cordobesa 18, Córdoba, pp. 363-396.
  • GRANADOS GARCÍA, J.O.; PUIG, F.; FARRÉ, R., 1993. "La intervenció arqueològica a Sant Pau del Camp: un nou jaciment prehistòric al Pla de Barcelona", Tribuna d’Arqueologia (1991-1992), Generalitat de Catalunya, Barcelona, pp. 27-38.
  • LAGÉS, A.; ACHÓN, O. , 2015. “La intervenció arqueològica a Sant Pau del Camp, segles VI-XX” a V Congrés d’Arqueologia medieval i moderna a Catalunya. Barcelona, 22-25 de maig del 2014. Actes, Vol I, monogràfic: La ciutat, Barcelona. p. 189-196

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona